סוגים שונים של ארנקים דיגיטליים
תחשבו רגע על הצורה שבה אנו מחזיקים את הכסף שלנו.
ראשית, מזומן. מזומן הוא הכסף הנגיש שלנו. הכסף שאנו נושאים עלינו בצורה פיסית ולרוב בסכומים לא משמעותיים מתוך סך הנכסים שלנו. את המזומן אנו מכלים בדרך כלל בתוך מספר ימים או שבועות לכל היותר בשימוש שוטף. בכל פעם שנגמר לנו המזומן, אנחנו ניגשים לבנק ומושכים עוד קצת מזומן וכך הלאה. המזומן שלנו הוא הכסף הגניב ביותר והינו בעל האבטחה הנמוכה ביותר מבין אמצעי החזקת הכסף.
בבנק אנחנו מחזיקים בחשבון עו”ש בו נמצא רוב הכסף הזמין שלנו ולעיתים גם פקדונות וחסכונות לטווח קצר (עד כמה שנים). לרוב אלו חסכונות נזילים יחסית אשר יכולים להפוך תוך כמה ימים לכל היותר לכסף מזומן. רמת האבטחה של הכסף בחשבון העו”ש הינה יחסית גבוהה ונשמרת על ידי שומרי הסף של הבנק בו אנו מנהלים את חשבוננו. אך עדיין, גם שם קיים סיכון כלשהוא לגניבה ואובדן כספי (ראו פרשת הבנק למסחר).
ולבסוף יש לנו את החסכונות לטווח ארוך, כאן נכנסים קופות הגמל, הפנסיה, קרנות ההשתלמות וכספים שסגרנו לתוכניות חיסכון ארוכות טווח. אם נרצה לגשת לכספים האלו נאלץ להמתין זמן ארוך יחסית ולעיתים לא נוכל לגשת כלל לכסף עד שנגיע לגיל פרישה. כאן הסיכוי לגניבה ופריצה של החשבון העלולה להסתיים באובדן כספי הינה נמוכה מאוד וניתן לומר כי כמעט ולא קיימת.
בביטקוין, תתפלאו לשמוע, המצב לא כל כך שונה. בביטקוין ישנם שני סוגי ארנקים עיקריים. ארנקים חמים וארנקים קרים.
ארנקים חמים: ארנקים חמים הינם ארנקים דיגיטליים המחוברים לרשת האינטרנט. ארנקים חמים יאפשרו לכם לגשת בקלות ובמהירות לביטקוין שלכם. ומכיוון שארנקים אלו מחוברים כל העת לרשת, קיים תמיד סיכון כלשהוא לפריצה של הארנק וגניבה של הביטקוין.
כאשר משווים את הארנקים החמים בביטקוין לאחזקת כסף רגיל, ניתן לומר שארנקים חמים הם גם העו”ש שבבנק וגם המזומן.
ארנקי ביטקוין המותקנים על גבי הטלפונים הניידים שלנו הם שווי הערך למזומן שלנו, ניתן להשתמש בהם בקלות ולעיתים אף ללא צורך בזיהוי המשתמש. מצד אחד נגיש ונוח לשימוש אך מצד שני גניב ומסוכן לאחזקה בסכומים גדולים.
ארנקי ביטקוין המותקנים על גבי המחשב ו/או ארנקי ביטקוין ברשת הם חשבון העו”ש שלנו. ארנקים אלו מציעים אפשרויות אבטחה מתקדמות ומספר שכבות הגנה ובהם ניתן להחזיק סכומים גדולים יותר מאשר “במזומן”. כדי לגשת לכסף “בחשבון העו”ש” אנו צריכים לבצע מספר פעולות זיהוי ואימות כדי לקבל את הגישה לכסף.
ארנקים קרים: אלו הם ארנקי החיסכון שלנו – קופות הגמל שלנו. הכסף שאנו רוצים לאחסן לזמן ארוך בביטחה.
ארנקי ביטקוין קרים הינם ארנקים אשר לא מחוברים לרשת האינטרנט ולכן מציעים אפשרויות הגנה ואבטחה מקסימליות באחסון ושמירת ביטקוין. בארנקים אלו נהוג להחזיק מטבעות דיגיטליים בסכומים גדולים ולטווחי זמן ארוכים. בהתאמה הנגישות והזמינות של הכסף הינם נמוכים ועשויי לעבור זמן מה עד שנוכל “לגעת” בו.
בפרק זה נעסוק בסקירה של מגוון ארנקים חמים על גבי הפלטפורמות השונות. הסבר מפורט על ארנקים קרים ואופן השימוש בארנקים קרים נמצא בפרק הבא: אבטחת ביטקוין
אופיו המיוחד של הביטקוין כמטבע דיגיטלי מאפשר לו להיות קיים בו-זמנית בכל מקום על גבי רשת האינטרנט, ובכך פותח עבורנו מגוון רחב של אפשרויות לאחסן ולהחזיק אותו על גבי מכשירים שונים ופלטפורמות שונות. ארנק הביטקוין הראשון, אשר הותקן על גבי מחשבו האישי של Satoshi Nakamoto היווה את הבסיס וההשראה ליצירתם של מגוון ארנקי הביטקוין אשר באו אחריו.
סוגי הארנקים נעים החל מתוכנות ארנק דיגיטלי כבדות המותקנות על גבי המחשב האישי שלכם, דרך אפליקציות ארנק דיגיטלי קלילות המותקנות על גבי הטלפון החכם ועד לשירותי ארנק דיגיטלי המנוהלים על גבי שרתים מרוחקים ברחבי האינטרנט.
לכל אחד מסוגי הארנקים השונים יש כצפוי יתרונות וחסרונות.
התרשים הבא מתאר באופן פשטני אך מדויק להפליא את הטרייד-אוף בין סוגי הארנקים השונים. נוחות מול אבטחה.
ארנקים דיגיטליים למחשב האישי
ארנקים דיגיטליים המותקנים על גבי המחשב האישי מעניקים לך שליטה מלאה על הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים שלך. אך זכור כי גם האחריות לאבטח את הביטקוין הינה כולה שלך. בארנקים דיגיטליים על גבי המחשב אתה צריך להיות השומר בשער ולדאוג לא להיחשף לתוכנות זדוניות, וירוסים או האקרים המנסים לגנוב את כספך ולדאוג תמיד שישנו גיבוי לארנק.
Bitcoin Core
ארנק ביטקוין המבוסס על הקוד המקורי של Satoshi Nakamoto ארנק ה Bitcoin Coreנחשב לארנק איטי יחסית וכבד מבחינת נפח אחסון על גבי המחשב שכן הוא מחייב הורדה מלאה של קובץ הבלוקצ’יין המכיל את כל העסקאות שנעשו אי פעם ברשת הביטקוין. ההתקנה הראשונית של הארנק והורדת הבלוקצ’יין יכולה להימשך זמן רב מאוד.(לחצו להצגת גודל הבלוקצ’יין הנוכחי), אך עם זאת הוא נחשב לארנק יציב ובעל הגדרות אבטחה מצוינות. ארנק ה Bitcoin Core משמש כעמוד השדרה של רשת הביטקוין וכל אדם אשר מחזיק על גבי מחשבו האישי עותק של קובץ הבלוקצ’יין בעצם תומך ברשת הביטקוין ומחזק את יציבותה. ארנק ה – Bitcoin Coreיאפשר לכם לקבל ולשלוח ביטקוין ויאפשר לכם גם להגן על הארנק בסיסמא. ארנק זה נחשב למיושן מעט ואינו מציע מגוון רחב של תכונות. חיסרון נוסף הוא היכולת לנהל על גביו ארנק ביטקוין אחד בלבד בכל רגע נתון.
Exodus
אקסודוס הוא ארנק ביטקוין ששם דגש משמעותי על הנראות ועל חווית המשתמש. אקסודוס הינו ארנק Multi-Chain והוא מאפשר להחזיק ב 150 מטבעות קריפטוגרפיים נוספים מלבד הביטקוין. בניגוד למרבית הארנקים שנראים כמו תוכנות מעידן הדינוזארים, הממשק של אקסודוס מעוצב בצורה יפיפיה עם תצוגה גרפית, הארנק מספק נתונים לגבי שווי התיק והתפלגות הנכסים. בגרסתו המחודשת, אקסודוס אפילו מציע אפשרויות להשתמש באפליקציות מבוזרות (dApps) על גבי הארנק ולגשת דרכן לעולם ה DeFi – הבנקאות המבוזרת. (קרא עוד על DeFi כאן).
פיצ’רים נוספים באקסודוס: מסחר ישיר בין מטבעות מתוך הארנק, Staking ,מעיין תוכנית חיסכון נושא ריבית, (במטבעות שתומכים בכך) ואפילו אפשרות להמר על אירועי ספורט באמצעות מטבעות דיגיטליים. אקסודוס מתפארים בתמיכה עם מענה אנושי 24/7 ובמקביל לאפליקציית הדסקטופ ישנה לארנק גם גרסת מובייל (פירוט בהמשך).
בצד השלילי, הקוד של אקסודוס לא פתוח לציבור ולכן תמיד יהיו ספקות לגבי רמת האבטחה של הארנק אך עד כה לא נרשמו תקלות בנושא.
סה”כ אקסודוס הינו ארנק אינטואיטיבי וקל לשימוש שסביר ויהיה המתאים ביותר למשתמשים חדשים לקריפטו ולאלו שמתעדפים נוחות וקלות שימוש על פני אבטחה כבדה.
Electrum
אלקטרום הינו ארנק ביטקוין Light weight אשר אינו מצריך הורדה של קובץ הבלוקצ’יין על מחשבכם האישי.
בין מגוון התכונות של אלקטרום ניתן לציין את מהירותו הגבוהה ונוחות השימוש. הארנק משתמש בשרתים מבוזרים אשר ממפים את הבלוקצ’יין ומאפשרים אימות עסקאות כמעט מיידי על גבי הרשת. הארנק מאפשר לבצע שחזור כספים שאבדו ע”י שימוש בסיסמא סודית ומאפשר התקנת Add-ons נוספים להתממשקות עם צד ג’ (ארנקי חומרה, שירותי מולטי-סיג ועוד). כמו כן, ארנק האלקטרום הינו ארנק שנכתב בקוד-פתוח, מה שאומר שלאורך שנות קיומו הרבות זוגות עיניים רבים סקרו ובדקו את איכות הקוד ואת אבטחתו.
גם ארנק זה הוא בחירה טובה למשתמשים מתחילים שכן הוא יחסית פשוט לשימוש ואינו דורש ידע טכני מוקדם אך עדיין פחות אינטואיטיבי מארנק האקסודוס. אלקטרום מתאים בעיקר למשתמשים אשר מעדיפים, מעל הכל, רמת אבטחה גבוהה.
ארנק Sparrow הוא ארנק ביטקוין (רק ביטקוין) מתקדם עשיר בפיצ’רים למחשב האישי עם ממשק (יחסית) ידידותי למשתמש. בספארו עשו עבודה יפה ומאוזנת בכל הנוגע לאבטחה, פרטיות ושימושיות, אם כי אני לא בטוח שהוא מתאים כל-כך למשתמשים חדשים.
בספארו באמת שלא דילגו על שום דבר. הארנק הזה שקוף לחלוטין ומנהל הכל אל מול עינכם בניגוד להרבה ארנקים אחרים שמבצעים את מרבית הפעולות מאחורי הקלעים. הארנק תומך בחיבור עם כל סוגי ארנקי החומרה, מראה לכם בצורה ברורה ושקופה את הטראנזקציות שביצעתם ובאמת מעניק לכם שליטה מלאה על המטבעות שלכם. ספארו תומך ביצירתן של כתובות מולטי-סיג עם שליטה מלאה על כמות החתימות הנדרשות כדי לאשר עסקאותו ואפילו נותן לכם להחליט אם תרצו להתחבר לבלוקצ’יין לרשת דרך שרתים ציבוריים או פרטיים.
הארנק מציע אפשרויות והגדרות דיי מתקדמות שכפי הנראה לא ישמשו את מרבית המשתמשים אך בכל הנוגע לפעולות הבסיסיות של לקבל ולשלוח מטבעות הממשק אינטואיטיבי וברור למדי. הממשק יאפשר לכם גמישות גבוהה בכל הנוגע לביצוע עסקאות ברשת ויאפשר לכם לבחור את העמלה הרצויה ויציג לכם את מצב ה Mempool העדכני (רמת העומס ברשת) כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת בבחירת העמלה בהתאם לדחיפות העסקה.
ארנקים דיגיטליים לטלפון הנייד
ארנקי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים המותקנים על גבי הטלפון הנייד מעניקים גמישות וניידות ומאפשרים לך לקחת את הביטקוין שלך איתך לכל מקום שתלך, לקבל ולשלוח תשלומים בקלות ובמהירות באמצעות סריקת קוד QR(מהו קוד QR ואיך משתמשים בו) או הזנה ידנית של כתובת הנמען.
חשוב לזכור! טלפונים ניידים נוטים להיגנב, להישבר או ללכת לאיבוד בקלות יחסית. דאגו תמיד להחזיק גיבוי מעודכן של ארנק הטלפון הנייד על גבי דף נייר במקום בטוח.
Trust Wallet
ארנק Trust wallet תומך במעל ל 50 רשתות בלוקצ’יין שונות, מה שאומר שתוכלו להחזיק בו כמעט כל מטבע דיגיטלי שקיים בעולם. המפתחות הפרטיים של המטבעות הדיגיטליים נשמרים מקומית על גבי המכשיר הנייד כדי למקסם את האבטחה ולצמצם פרצות אפשריות. הארנק קל מאוד לשימוש והממשק נקי וברור.
Trust wallet דואג לגיבוי 12 המילים לשחזור הארנק לפני השימוש ומסביר בצורה ברורה למשתמש שבמידה והמילים הללו יגיעו לידיו של גורם שלישי, הכספים שלך יהיו ברשותו.
ניתן מתוך הארנק לרכוש מטבעות דיגיטליים באמצעות כרטיס אשראי, לסחור בין צמדי מטבעות ואפילו להרוויח ריבית על אחזקותייך באמצעות Staking (למטבעות הרלוונטיים). כמו כן ניתן להחזיק ולצפות ישירות מתוך הארנק באוסף ה NFTs שלך.
Trust wallet נחשב לארנק בטוח ועשיר באפשרויות. מומלץ במיוחד למשתמשים מתקדמים יותר שפועלים בתחום ה DeFi וה- NFTs אך גם משתמשים מתחילים צפויים להתמצא בו בקלות יחסית.
BlueWallet
Blue Wallet היא אפליקציית ארנק דיגיטלי המתאימה במיוחד למשתמשים חדשים. בלו הוא ארנק קוד פתוח המשמש לאחסון ושליחה של ביטקוין בלבד. מלבד היכולת לבחון את הקוד ואת הגדרות האבטחה שלו יתרון נוסף של קוד פתוח הוא שאם מסיבה מסוימת בעתיד, החברה שמפעילה את הארנק תעלם, כל אחד יוכל לקחת את הקוד ולהשתמש בו כדי להמשיך להשתמש בארנק.
ממשק המשתמש פשוט מאוד ונח והאפליקציה מאפשרת לכם לנהל כמה ארנקי ביטקוין נפרדים במקביל. בהפעלה הראשונית תתבקשו להגדיר ארנק חדש. אותו תדרשו להגדיר כארנק ביטקוין רגיל, ארנק Lightning או ארנק מסוג Vault.
ארנק הביטקוין הרגיל הוא הארנק הבסיסי שיאפשר לכם להחזיק ולשלוח ביטקוין ברשת.
ארנק ה Lightning יאפשר לכם להשתמש בשכבת ה Lightning הבנויה על גבי רשת הביטקוין כדי לבצע עסקאות זולות ומהירות במיוחד. ארנק זה מושלם לביצוע עסקאות בסכומים קטנים בהם יש יתרון למהירות (כמו למשל תשלום בחנות על מוצר).
ולבסוף ארנק ה Vault הוא הבטוח ביותר ומתאים לאחסון של סכומים גדולים. זה מכיוון שארנק זה הינו מסוג מולטי-סיג. כלומר נדרשים מספר אישורים ממכשירים נפרדים כדי לאשר בו עסקאות.
ביצירת ארנק ביטקוין יוצג בפניכם רצף 12 המילים הנדרשות לשחזור הארנק במקרה ותאבד הגישה אליו מסיבה כל שהיא. כמו תמיד, רישמו אותן ושמרו עליהן במקום בטוח ונסתר.
פיצ’ר אבטחה מגניב במיוחד שבלו מעניק למשתמשיו הוא שימוש ב “סיסמא מזויפת”. כך אם במקרה נקלעתם לסיטואציה לא נעימה שבה מישהו מכריח אתכם לתת לו את הסיסמא שלכם, השימוש בסיסמא המזויפת יכניס אתכם לארנק דמה בו תוצג יתרה של 0$ מבלי להציג את היתרה האמיתית שלכם. גאוני.
בלו היא אפליקצית ארנק אינטואיטיבית ומתאימה מאוד למשתמשים חדשים. החסרון היחיד שמצאתי בה היא העובדה שהארנק מאפשר להחזיק אך ורק ביטקוין ולא מטבעות דיגיטליים נוספים. יש שיאמרו שזה דווקא יתרון כי אין אחר מלבדו אבל בעולמנו מרובה המטבעות אני חושב שזה פשוט אומר שרובנו נזדקק לארנק דיגיטלי נוסף.
JAXX
Jaxx הוא ארנק דיגיטלי Multi-Coin פופולרי ונח לשימוש. ב Jaxx מתגאים ברמת אבטחה גבוהה והארנק שומר את המפתחות הפרטיים על גבי המכשיר עצמו ובכך מקטין משמעותית את הסיכוי לפריצה וגניבה של המטבעות.
כמו במרבית הארנקים, בהפעלה הראשונה תדרשו לשמור את 12 המילים הסודיות לשחזור הארנק. זכרו לרשום אותם על דף נייר ולשמור אותם במקום בטוח.
העיצוב והממשק של Jaxx מרשימים ונוחים לשימוש והארנק דיי אינטואיטיבי לשימוש באופן כללי. הארנק תומך באחזקתם של שלל מטבעות דיגיטליים. ניתן לרכוש מטבעות ישירות דרך הארנק ע”י שימוש בכרטיס אשראי, העברה בנקאית או באמצעות אפל-פיי ובלשונית הPricing תוכלו להשאר מעודכנים במחירם של עשרות מטבעות בזמן אמת.
סה”כ Jaxx ארנק נח וקל לשימוש, עם מגוון רחב של פיצ’רים ומומלץ למשתמשים מתחילים ומתקדמים כאחד.
Exodus
לאקסודוס, אותו סקרנו בחלק הקודם כארנק דיגיטלי המותקן על גבי המחשב, ישנו אח קטן במובייל. גם כאן ניכר העיצוב המיוחד והנוחות שהכרנו בארנק הדסקטופ.
באקסודוס תוכלו לקבל ולשלוח מטבעות דיגיטליים, תוכלו לסחור ישירות מתוך הארנק בין מטבעות שונים ולקבל בכל רגע תמונת מצב מפורטת וניתוח עדכני של אחזקותיכם הדיגיטליות. נראה שבאקסודוס הגדילו לעשות ויצרו שת”פ עם בורסת FTX שמאפשר לכם לסחור בחשבונכם בזירת המסחר (במידה וישנו) ישירות מתוך האפליקציה.
שימו לב שבהפעלה הראשונית האפליקציה אינה מבקשת מכם לגבות את רצף 12 המילים לשחזור הארנק ואינכם דורשת להזין סיסמא. אני ממליץ בחום לעשות זאת באופן מיידי ולפני שתתחילו להשתמש בארנק. ניתן לעשות זאת דרך מסך ה Security בסרגל התחתון.