מבוא – DeFi

בנקאות מבוזרת – מבוא

Decentralized Finance

Decentralized Finance או בקיצור DeFi הוא שם כולל למערכות פיננסיות עצמאיות ומבוזרות אשר נבנות על גבי רשתות בלוקצ’יין. למעשה, DeFi הוא ההגשמה של החזון המקורי שהציג ויטאליק בוטרין (מייסד איתריום) ב Whitepaper של איתריום בשנת 2013. מה שהיה אז חלום נמצא היום בחזית המטבעות הדיגיטליים ותוך שנתיים בלבד (מאז מה שידוע היום כ-  DeFi Summer 2020) התחום הספיק לגדול למימדי ענק ושוויו נאמד היום בכ- 210 מיליארד דולר ומאות מיליונים חדשים נכנסים ל Eco-system בכל חודש.

בפשטות אפשר להגיד ש DeFi היא אלטרנטיבה לבנקאות המסורתית שכולנו מכירים.

ל DeFi ישנם מספר שימושים עיקריים:

השימוש ב DeFi מתבצע באופן אוטונומי על ידי מערכות של חוזים חכמים (תוכנות מחשב). מהרגע שפרוטוקול DeFi יוצא לאויר העולם, לא נדרשת מגע או התערבות של בני אדם מלבד במקרים של גילוי פירצה / תקלות בקוד או שדרוג והחלפת המערכת.

כל פרוטוקול ב DeFi הוא למעשה אפליקציה אינטרנטית שמאפשרת למשתמשיה לרתום את כוחו ויתרונותיו של הבלוקציין דרך חיבור ישיר לארנק המשתמש.

הרעיון העומד מאחורי DeFi הוא ליצור מערכת בנקאית מלאה ועשירה ללא צורך בגורם מתווך אשר ברוב המקרים רק מסרבל את התהליך, מאט אותו וכמובן גוזר בדרך עמלות שמנות ומיותרות. חשוב לציין שגם ב DeFi ישנן עמלות, חלקן לתשלום ה Gas, אותו דלק שמניע את הבלוקציין וחלקן לחברה או לקבוצה שיצרה את הפרוטוקול, אך בהשוואה גורפת מרבית העלויות זניחות ומסתכמות בשברירי אחוזים. מה גם שבחלק גדול מהמקרים העמלות הללו מופנות לכספת ה-DAO (Decentralized Autonomous Organization) שמנהל באופן מבוזר את הממשל (Governance) של הפרויקט ובכך העמלות בעצם חוזרות, גם אם באופן עקיף, חזרה למשתמשי הפרוטוקול ולקהילה.
בעולמנו מרובה רשתות הבלוקציין, כאשר צוות מפתחים מחליט לבנות אפליקציית DeFi, אחת ההחלטות הראשונות והחשובות היא על איזה רשת בלוקציין תשב האפליקציה. הרשתות השונות נבדלות זו מזו במהירותן, ביכולתן לעבד מספר מסויים של עסקאות בשנייה (Tps) ובנוחות ובגמישות שפת התכנות שבה נבנות האפליקציות. כמו כן קיים הבדל, לעיתים משמעותי, בקהל המשתמשים הפוטנציאלי, קרי בקהילה שנוצרה סביב הרשת. נכון לזמן כתיבת שורות אלו, איתריום, רשת הבלוקציין השניה בגודלה, שומרת על ההובלה בפער משמעותי ומאכלסת כ 553 פרוטוקולי DeFi בערך כולל של 119 מיליארד דולר (כ 55% מסך המערכת) כאשר הבאה בתור מבחינת ערך הינה רשת Terra עם 23.7 מיליארד דולר ו 23 אפליקציות ובמקום השלישי הרשת של בינאנס, BSC, עם 324 אפליקציות ו TVL (Total Value Locked) של 12.5 מיליארד דולר. איתריום עדיין בפער משמעותי מול מתחרותיה אך חשוב לשים לב למגמה. הרשתות החדשות (כגון: פאנטום, סולנה ו Avalanche) נוגסות בנתח השוק של איתריום וחלקה במערכת יורד באופן איטי אך רציף.
לכל אפליקציית DeFi יש שימוש ספציפי. חלקן הן בורסות למסחר מבוזר (DEX – Decentralized Exchanges), חלקן משמשות כפלטפורמה למתן ולקיחת הלוואות וחלקן מערכות ליצירת מטבעות StableCoins. השימושים הם אין-סופיים ומוגבלים רק בדמיון וביכולות הפיתוח האנושי. בכדי להשתמש באפליקצית ה DeFi אין צורך בדבר פרט לחיבור לאינטרנט וארנק Web3.0 דיגיטלי.
ב DeFi תוכלו למנף את האחזקות הדיגיטליות שלכם ובתוך דקות (ממש ככה) לבנות מערך פיננסי שלם שמורכב לדוגמא מ: הפקדת האיתריום שלכם ב Liquity, לקיחת הלוואה (ללא ריבית) בסך 50% משווי האיתריום במטבע LUSD, להמיר את התקבול לטוקן USDC ולשלוח אותם דרך Bridge לרשת של Fantom. שם תרכשו ב 50% מהסכום FTM ותיצרו משני הטוקנים טוקן LP, אותו תוכלו להפקיד ב SpookySwap ולקבל תשואה שנתית של 56%. וכל זה בזמן שאתם עדיין חשופים למחיר האיתריום שלכם בדיוק כמו במצב ההתחלתי. נחמד לא?

מונח פופלרי שנוצר בהקשר הזה הינו Money Legos, כלומר אפליקציות DeFi הן קצת כמו אבני לגו שאפשר לערום ולבנות לפי רצונו וצרכיו של כל משתמש.
לסיכום, היתרונות שמציע תחום ה DeFi על הבנקאות המסורתית (TradFi) הינם רבים כאשר המשמעותיים והמרכזיים שבהם הינם:

ממה בכל זאת כדאי להיזהר?

עצמאות פיננסית וניהול מערכת בנקאות מבוזרת לא מגיעה ללא סיכונים. המרכזי שבהם הוא סיכון החוזים החכמים. למרות שמם המבטיח, החוזה הוא חכם רק כמו מי שכתב אותו. במידה וישנה פירצה בחוזה אין שום ספק שמישהו חכם יותר יגיע בסופו של דבר וימצא אותה. בשנתיים הראשונות של DeFi, מעל ל !3.6 מיליארד דולר נגנבו ממעל ל 2,000 פרוטוקוליDeFi שונים בעקבות פרצות בחוזים. הגדולה ביותר התרחשה באפריל 22 בסכום כולל של 615 מיליון דולר.
אני ממליץ להשקיע רק בחוזים אשר עברו Audit מלא אך חשוב להבין שעדיין, הסיכון תמיד קיים.

סיכון נוסף גם הוא קשור לגורם האנושי והוא ביצוע תרמית או מצג שווא (Rug Pull) שבו משתמשים “המייסדים” בכדי לפתות משקיעים תמימים להכניס כספים למערכת ואז ביום בהיר אחד הפרויקט נגנז ואיתו הכסף. חשוב תמיד לבדוק את רמת האמינות של מייסדי הפרוטוקול וצוות הפיתוח לפני שאתם מפקידים כספים ואף פעם לא להשקיע את כל הונכם במקום אחד.

כדי להמשיך וללמוד כיצד לעשות את הצעד הראשון ב DeFi ,התקנת ארנק  Web3.0, עבור לעמוד הבא

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

ב- 1,290 בלבד!

ימים
שעות
דקות
המבצע הסתיים, תודה ל 103 סטודנטים החדשים שהספיקו לרכוש את הקורס במחיר מבצע. בהצלחה לכולם נמשיך להפתיעה אתכם בהמשך

במקום 1980 ש"ח

דילוג לתוכן