Stablecoins – מטבעות יציבים

מטבעות יציבים Stablecoins

הם שם כולל למטבעות דיגיטליים שמטרתם היא לחקות את מחירו של מטבע פיאט מסוים, לרוב את הדולר האמריקאי. יתרון מובהק של Stablecoins הוא היכולת שלהם להנות משני העולמות. גם להיות נכס חסר תנודתיות ששומר על ערכו אך בו בזמן להנות מהיותו דיגיטלי, מאובטח וניתן להעברה מכל מקום בעולם תוך שניות וללא גורם מתווך.

 

יצירתו של מטבע ה Stablecoin הראשון

Stablecoins, כמו רוב הדברים הטובים, נוצרו מתוך צורך אמיתי של המערכת.

באחת מהעליות האקספוננציליות הראשונות במחירו של הביטקוין, בשנת 2013, שוק המטבעות הדיגיטליים (שאז הורכב ממספר קטן מאוד של מטבעות) היה כביש חד-סטרי. מי שרצה לנצל את העליות המטורפות של התקופה ההיא ולקחת קצת כסף הביתה גילה שהדרך היחידה היא למכור את המטבעות שלו תמורת כסף פיאט חזרה לתוך המערכת הבנקאית, פעולה לא פשוטה ולא טריוויאלית בכלל – לא היום ובטח לא אז. השחקנים בשוק היו צריכים מקום שבו יוכלו לעצור לרגע, לממש רווחים אבל לא למכור לגמרי את המטבעות. לעמוד קרוב לדלת, אבל לא לצאת מהמסיבה. הראשונים להרים את הכפפה היו יוצריו של מטבע בשם Tether.
Tether הושק בשנת 2014 תחילה תחת השם RealCoin על ידי חברת-בת של זירת המסחר ביטפינקס. הדרך שבה תכננו ב Tether לשמור על ערך המטבע צמוד לשער הדולר היתה על ידי התחייבות שמאחורי כל מטבע שהונפק, ישנו מטבע פיאט בשווי זהה בבנק. דיי פשוט לא?
כך בכל פעם שהמטבע יורד מתחת לשער של 1$, החברה יכלה להשתמש ברזרבות שלה ולרכוש אותו בחזרה מהשוק בהנחה ובכך לרשום לעצמה רווח ארביטראז’ טהור. בפועל, לא ידוע על רכישות כאלו שבוצעו אי פעם והמערכת תפקדה בעיקר על אמון המשקיעים שהאמינו שאכן ישנן יתרות שמגבות את שער המטבע. Tehter עמדה לא פעם במרכז של סערות, תככים ותיאוריות קונספירציה והרבה מזה לגמרי הגיע לה. החברה לא התנהגה בשקיפות (בלשון

המעטה) ולא פעם שמה של החברה והעומדים בראשה קושרו לאנשי עסקים מפוקפקים ובנקים מסתוריים במדינות עולם שלישי.
Tether היה הראשון אך במונחי עולם הקריפטו הוא מעולם לא היה באמת שייך. הסיבה היא שלמרות היותו דיגיטלי הוא לחלוטין לא מבוזר ונמצא בשליטת חברה ריכוזית שכבר ניצלה יותר מפעם אחת את כוחה הריכוזי.
עלייתו של ה DeFi בשנים האחרונות הביאה עמה פריצת דרך בתחום ה Stablecoins ואפשרה את יצירתם של מטבעות צמודי פיאט דיגיטליים חדשים ומבוזרים לחלוטין.

סוגי מטבעות Stablecoins

אלו מטבעות שמגובים ביחס של 100% על ידי מטבעות פיאט או סחורה כלשהיא בכל רגע נתון.
דוגמא למטבע כזה הוא ה Tether השנוי במחלוקת או בשמו הפופולרי יותר USDT.
מנפיקה נוספת של Stablecoin מגובה פיאט היא זירת המסחר Coinbase שמנפיקה את ה USDC.
בניגוד ל Tether, ב Coinbase מציינים בפירוש שכל מי שמחזיק מטבע USDC יכול בכל רגע
להמיר אותו ל 1$, מה שמעניק למשקיעים ביטחון מוחלט ושומר על שער המטבע צמוד לנכס הבסיס.

אלו מטבעות שמגובים על ידי מטבעות דיגיטליים אחרים. לרוב ע”י איתריום.
מכיוון שערך הערבון תלוי במחירם של מטבעות קריפטו אחרים, מטבעות אלו תמיד מגובים ביחס הגבוה מ 100%.
כלומר על כל 100$ של ערבון, ניתן להנפיק Stablecoin בשווי נמוך מ 100$ כך שגם ירידה משמעותית במחיר הנכס המגבה לא תפגע בהצמדה של המטבע.

דוגמא למטבע כזה הוא ה DAI שמונפק על ידי פרוטוקול ה Maker.
כל DAI שנמצא במחזור מגובה ביחס של 150% על יתרת האיתריום שערבה לו.
דוגמא נוספת הוא ה LUSD שמונפק ביחס של לפחות 110% לעומת שווי האיתריום שמגבה אותו.
מה שיפה במטבעות אלו הוא שהם מבוזרים לחלוטין ותהליך ההנפקה והמרת המטבע חזרה למטבע הערבון מתבצע באופן אוטומטי לחלוטין על ידי חוזים חכמים.
במקרה וערך הערבון נופל מתחת לסף המוגדר בפרוטוקול, מערכת החוזים החכמים מאפשרת מנגנון הנזלה כפוי מתוחכם שמבטיח שהמטבע לעולם לא יהיה מגובה בחסר.

מטבעות Stablecoins אלו הם פריצת דרך אמיתית שהתאפשרה רק בזכות ה DeFi. ההשלכות שלהם על המערכת הפיננסית האלטרנטיבית שמציע עולם המטבעות הדיגיטליים עצומות.



הם מטבעות צמודי פיאט שלא מגובים ישירות על ידי מטבע אחר (או מגובים חלקית)
אלא משתמשים במנגנון אלגוריתמי ששולט בהיצע של המטבע בהתאם לתנודות במחירו.

אם המטבע עולה מעל 1$ האלגוריתם “מדפיס” עוד מטבעות עד שהשער יורד, אם המטבע נסחר
מתחת ל 1$ האלגוריתם משתמש בטכניקות שונות להקטנת ההיצע של המטבע עד שהשער חוזר ל 1$.
דוגמא למטבע שכזה הוא ה UST בבלוקצ’יין של Terra.
כדי להנפיק UST צריך “לשרוף” מטבע אחר בשם LUNA,
ותמיד יהיה ניתן להמיר כל מטבע UST במטבעות LUNA בשווי של 1$.

כך, אם שער ה UST יורד מתחת ל 1$ אפשר לקנות אותו בשוק החופשי, נניח ב 95 סנט ולהמיר אותו מיידית מול 1$
של LUNA ולרשום רווח ארביטראז. ולהפך, אם שער ה UST עולה מעל 1$ אפשר
“לשרוף” LUNA בשווי 1$ ומיידית למכור את ה UST שמקבלים ביותר מ 1$ ושוב, לקבל רווח ללא סיכון.

המטבעות האלגוריתמים הם שכלול מעניין והזמן יגיד אם הם ברי-קיימא, עד כה למרות תנודות במחיר, המטבעות
המובילים בתחום (UST ו – FRAX) עושים עבודה לא רעה בכלל.

סכנות בשימוש ב Stablecoins

הסיכון המשמעותי בכל Stablecoin הוא האפשרות לאובדן שער ההצמדה – De-pegging.
הרעיון הוא שככל שמטבע מצליח לשמור ליותר זמן על הצמדתו למטבע הפיאט הרצוי, כך עולה רמת הביטחון בשימוש בו ועוד ועוד משקיעים מתחילים לראות בו כשווה ערך לנכס הבסיס. זה גורם לכספים נוספים לזרום לעברו ואלו בתורם עוזרים לשמור על הביקוש ועל ערך המטבע צמוד לנכס הבסיס.
אובדן ההצמדה פועל בדיוק בכיוון ההפוך ויוצר מנגנון היזון חוזר שלילי. אובדן ההצמדה גורם למשקיעים לנטוש את המטבע, מה שמוביל ללחץ מכירות ומחסור בביקוש וכתוצאה מכך לאובדן חמור יותר של ההצמדה וחוזר חלילה. למרות שמרבית אירועי אובדן-ההצמדה הם קצרי מועד, כל אחד כזה יכול להיות התחלתו של אובדן אמון מלא וקריסת ההצמדה באופן מוחלט ולאורך זמן – מה שלרוב יעיד על סופו של המטבע.

מצד שני, סיכון ייחודי למטבעות אלו הוא רגולציה. חברה ריכוזית היא Single Point of Failure וככזו, החלטה של רגולטור עלולה לפגוע בה ובמטבע שהיא מגבה באופן אנוש.

במטבעות מגובי קריפטו, ירידה משמעותית בערך המטבעות שמשמשים כערבון יכולה לערער את המערכת ולגרום למטבע לאבד את הצמדתו כתוצאה מחשש המשקיעים שערך הערבון לא יוכל להמשיך לגבות את ערכו של המטבע.
עם זאת, מרבית המטבעות הללו כבר נבדקו בתנאים קשים ועמדו במשימה. במיוחד זכור חודש מאי בשנת 2021 כאשר ביטקוין ואיתריום איבדו כמעט 50% מערכם ביום אחד. ההצמדה אכן נשברה במרבית המטבעות אך רק לפרק זמן קצר לפני שחזרו להסחר סביב ערכם הרצוי.


בהיבט של שמירה על שער ההצמדה, דווקא מטבעות ריכוזיים מגובי-פיאט הם אלו בעלי הסיכון הנמוך ביותר. העובדה שישנו חשבון בנק שמחזיק יתרה דולרית שמגבה את ערך המטבע אמורה למנוע ממנו להסחר הרחק מהשער הרצוי.
כמובן שגם במטבע ריכוזי ישנו תמיד הסיכון שמישהו מטעם החברה יבצע גניבה או זיוף מסמכים שיגרום לשבירה של ההצמדה, אך במידה וזה לא המקרה, הסיכוי שמטבע ריכוזי מגובה פיאט ירד מתחת לערכו הרצוי, קטן במיוחד.     

 

ולבסוף, מטבעות אלגוריתמיים הם הרגישים ביותר לסיכון ההצמדה שכן לרוב הרזרבה שמגבה את ערך המטבע היא

חלקית ומגובה במטבע דיגיטלי אחר או שאינה קיימת כלל. במטבעות מסוג זה תמיד ישנה אפשרות למה שמכונה Death Spiral שבו ירידה בערך המטבע גוררת ירידה בערך הערבון בשילוב עם עומס מכירות מה שגורם לירידה נוספת במחיר המטבע וחוזר חלילה עד שהאמון במערכת נשבר והמטבע מגיע לסופו.
סיכונים נוספים וכאלו שמשותפים לכל המטבעות הדיגיטליים ונכונים גם לגבי Stablecoins הם סיכון החוזים החכמים, אובדן המפתחות הפרטיים או הגישה לארנק, באגים ופריצות.

 

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 390 ש"ח!
לזמן מוגבל

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן