היכרות עם המטבע הדיגיטלי

צעד ראשון​

בפרק הראשון במדריך, נעשה היכרות זריזה עם הביטקוין.
נבין מהו מטבע דיגיטלי ומה זה ביטקוין, מהיכן הוא הגיע ומה עומד בבסיסו.
נלמד כמה מושגים חשובים שיעזרו לנו בהמשך הדרך ונראה מה החידושים
שמביא איתו המטבע אשר מבדלים אותו כל כך מהכסף הרגיל שאנו מכירים.

תוכן עניינים

Please select post type

מה זה ביטקוין

ביטקוין הינו המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון בעולם.

אבל מה זה בדיוק אומר?
דיגיטלי אומר שלביטקוין אין צורה פיסית והוא קיים רק על גבי מחשבים ומאוחסן בכתובות דיגיטליות השוכנות ברחבי האינטרנט.
מבוזר אומר שאין אף גוף או בנק מרכזי העומד מאחוריו ושולט בכמויות ובהפצה שלו כרצונו.

הוא מטבע אינטרנטי חופשי, אשר אינו כבול ואינו תלוי באף אדם, חברה, בנק או ממשלה.

מתנגדיו (וגם אלו שעדיין לא הבינו מהו) טוענים שעקב היותו דיגיטלי ומבוזר,  הוא לא באמת כסף אמיתי. ראשית אם הוא קיים רק על גבי מחשבים ומורכב מביטים ואותות חשמליים אז הוא לא באמת אמיתי. אבל אם תחשבו על זה לרגע, תגלו שגם הכסף המוכר והאהוב שלכם קיים רק על גבי מסכי המחשב והשרתים של הבנקים המסחריים. “מה פתאום! הנה אני מחזיק את הכסף שלי ביד. הוא אמיתי!”. מצטער לאכזב אתכם אבל שטרות הכסף שיש לכם בארנק הם בסך הכל דפי נייר (סוג של כותנה האמת) עם מספרים מודפסים עליהם. ובניגוד לדעה הרווחת שערך הכסף נובע מהמספר הרשום על השטר או על גבי המטבע, הדבר האמיתי שמעניק לכסף את ערכו הוא אמון. הסיבה היחידה ששטרות הכסף אצלכם בארנק שווים משהו היא כי אתם וכל הסובבים אתכם מאמינים שהם שווים משהו. בדיוק באותו אופן, אם כולם מאמינים שביטקוין שווה משהו. הוא שווה אותו. אם כולם יאמינו שגרגירי חול שווים משהו – גם הם יהיו שווים משהו.

לאחר שהתגברנו על העניין הדיגיטלי עדיין קיימת העובדה המטרידה ביותר והיא שאין אף אחד שעומד מאחורי המטבע. הרי מטבע חייב גוף מרכזי, ממשלתי, אחראי שיעמוד מאחוריו, ינווט אותו בבטחה וידאג שהכלכלה לא תקרוס. אז האמת היא שלא בהכרח. במשך אלפי שנים בני אדם השתמשו במגוון אמצעים שונים של מה שנקרא “כסף”. רק לאחרונה (עשרות שנים) התהוותה כלכלת החוב, כמו זו שאנו חיים בה היום, המאפשרת לבנק המרכזי של כל מדינה להדפיס שטרות כסף חדשים כראות עיניו ללא הצמדה לנכס פיסי כלשהוא (בדרך כלל זהב). זהו המנגנון שיוצר את התופעה שאנו מכירים כאינפלציה (עליית מחירים מתמשכת) וזוהי אותה תופעה שמבטיחה, כמעט בוודאות, שהכסף שאנו מחזיקים בארנק או בבנק, יהיה שווה מחר קצת פחות ממה שהוא שווה היום.
הוא מציע לכם עצמאות כלכלית ומאפשר לכולנו לקבל שליטה מלאה על העושר שלנו.

לצערי, חינוך פיננסי בישראל כמעט ולא קיים ולממשלה ישנו תמריץ ברור מאליו לגרום לכם לא להבין באמת איך הדברים עובדים. אני ממליץ לכל אחד ואחת מכם להרחיב ולקרוא כיצד הדברים עובדים מתחת לפני השטח. מובטחות לכם תגליות מרעישות.

 

סרטון הדרכה מה זה ביטקוין עם תרגום בעברית

מאיפה הוא הגיע?

בשנת 2008, לאחר פרוץ המשבר הכלכלי העולמי ואיתו מחיקות הכספים האדירות שהתרחשו ברחבי העולם, קם אדם (או קבוצה) בשם Satoshi Nakamoto והחליט שהגיע הזמן למטבע חדש. מטבע מבוזר אשר לא נמצא בשליטת הממשלות ולא ניתן להלאמה או לפיחות – ללא תיווך והפצה של בנק או גוף מרכזי, המבוסס על טכנולוגיה מתחום הקריפטוגרפיה (הצפנה) ומועבר דרך רשת האינטרנט בשיטת עמית לעמית (P2P).
בשנתיים הראשונות לקיומו של המטבע כמעט ולא היה לו ערך, אך החלה להיווצר סביבו קהילה פעילה של מפתחים שהצטרפו לעבודת הפיתוח של Satoshi עליו דרך פורומים אנונימיים ברשת ושיפרו ושיפצו כל העת את קוד התכנות המקורי.

בשנת 2010 זנח Satoshi במפתיע את הפיתוח שלו ונעלם לחלוטין מבלי להשאיר רמז לגבי זהותו האמיתית.
Satoshi  השאיר את העבודה החשובה לחברי הקהילה הרבים שעבדו במרץ על שיפור המטבע ויצירת כלים ותוספים חדשים.
למרות כמה השערות על זהותו של יוצר הביטקוין, זהותו האמיתית לא ידועה עד עצם היום הזה. Satoshi פרסם לראשונה את רעינו במסמך קצר ומהפכני שנקרא Bitcoin Whitepaper. 

למסמך המקורי בתרגום לעברית

במה שונה ביטקוין מכסף רגיל?

ראשית, העובדה שהוא מטבע מבוזר, כלומר לא נמצא בשליטתו של אף גוף, בנק או ממשלה מבדילה אותו בצורה ייחודית מכל סוגי הכסף שאנו מכירים. במטבע מבוזר רק אתם קובעים מתי ולאן להעביר את הכסף שלכם ואף אחד לא יכול למנוע זאת מכם.
שנית, היא העובדה שהיצע בטווח הארוך הינו קשיח. ובמילים אחרות, כמות הביטקוין הכוללת שתיוצר אי פעם הינה קבועה וידועה מראש ועומדת על סה”כ של 21,000,000 מטבעות. לאחר שייווצר המטבע האחרון (בשנת 2140 בערך) לא תהיה אפשרות לייצר עוד מטבעות.
עובדה זו צפויה ליצור בטווח הארוך מחסור תמידי במטבע ועשויה גם לגרום לשערו להמשיך לעלות ככל שהביקוש למטבע ייגבר. נכון להיום קיימים קצת יותר מ 19,163,000 מטבעות במחזור. ככל שנוצרים עוד ביטקוין, הכמות המתוגמלת לכורים הולכת וקטנה. הסבר מפורט בפרק: כיצד פועלת רשת הביטקוין

אבל הוא לא רק חופשי, הוא גם מהיר. בניגוד למערכות הפיננסיות המסורתיות אשר פעולות בהן יכולות לקחת ימים לעיבוד, העברות כספים ברשת הביטקוין הינן מיידיות. רק תחשבו על העוצמה הטמונה ביכולת להעביר כל סכום שהוא לכל מקום על פני כדור הארץ בתוך שניות.
הביטקוין גם זול משמעותית לשימוש מאשר כסף רגיל. העובדה שהוא נסחר ישירות בין אנשים, ללא גורם מתווך מוזילה מאוד את תהליך העברת הכספים ובהתאמה את העמלות המשולמות על כל פעולה. בנוסף, בניגוד לעמלות הבנקים אשר הינה פיקטיביות לרוב, כאן העמלה משולמת לכורים אשר מבצעים עבודת חישוב אמיתית החיונית לקיום המטבע.

איך נוצרים ביטקוין?

יצירת מטבעות חדשים מתבצעת באמצעות פעולה שנקראת “כריית ביטקוין”.
הכרייה מתבצעת על ידי עמיתים (“הכורים”) ברשת הביטקוין אשר תורמים את כח החישוב של המחשבים שלהם לרשת  ומתחרים בינהם על פתירתן של בעיות מתמטיות מורכבות. המחשב שמצליח לפתור ראשון את הבעיה, מתוגמל כפרס במטבעות חדשים שנוספים למחזור.
הכח החישובי הזה הוא בעצם המנוע העומד מאחורי המטבע הדיגיטלי והוא אשר יוצר את תהליך ההצפנה והאבטחה שלו, כמו גם אחראי על הביצוע והאישור של כל העסקאות המתקיימות ברשת הביטקוין. כל “תחרות חישוב” כזו מפיקה בסופה משהו שנקרא “בלוק”. כל בלוק מכיל את העיסקאות האחרונות שבוצעו ברשת הביטקוין וכאמור מהווה את התשתית לה זקוק המטבע כדי להתקיים.

מנגנון ההיזון-החוזר הזה של רתימת כח המחשוב של העמיתים ברשת מצד אחד. ותגמולם בתמורה במטבעות ביטקוין חדשים מצד שני, הוא המבטיח שכל עוד יש ערך בשוק החופשי, תמיד יהיה מי שיתחזק ויתפעל את הרשת.
הסבר מפורט על כריית ביטקוין ניתן למצוא במדריך הכרייה בפרק: כיצד פועלת רשת הביטקוין

עוד קצת מושגים שיעזרו לכם להתחיל

מטבעות פיאט (Fiat):

כל סוג כסף שבו קיומו של המטבע נובע מתוקף חוק מדינה. בעצם מדובר על כל סוגי המטבעות שאנו מכירים היום (שקל, דולר, יורו וכו’).

ארנק דיגיטלי:

תוכנת מחשב הנמצאת במחשב מקומי או בשרת מרוחק ומאפשרת את אחזקתם וניהולם של מטבעות דיגיטליים באמצעות ניהול כתובות דיגיטליות.

כתובת דיגיטלית ומפתח פרטי:

כתובת דיגיטלית הינה רצף תווים (בין 27 ל 34 תווים) המורכב מאותיות אנגליות ומספרים ומהווה כתובת יחודית שבה מאוחסנים מטבעות דיגיטליים. לכל כתובת ייחודית ישנו מפתח פרטי ייחודי שרק באמצעותו ניתן לגשת לכספים המאוחסנים בכתובת ולבצע איתם פעולות.
דוגמא לכתובת דיגיטלית: 123syi2Z9ZooiFrGGRJxYGeDvF5Uvjj9JK.
ומפתח פרטי: 6AkL0NJAuKcucHGqWVgUIa4g1haE0ilcm6dWUDo..fd+PpzdCJf1s4NdUWK.
על מנת לפשט את ההסבר אפשר לחשוב על זה כך: כתובת דיגיטלית היא כמו מספר חשבון הבנק שלכם בעוד שהמפתח הפרטי הוא הסיסמא לחשבון.

בלוקצ’יין:

קובץ מידע אשר מכיל בתוכו בצורה מוצפנת את הרישום של כל העיסקאות שבוצעו אי פעם ברשת הביטקוין. הבלוקצ’יין הוא הלב של רשת הביטקוין ומשמש כמעין ספר החשבונות הראשי שלה.

זירת מסחר למטבעות דיגיטליים:

אתר אינטרנט אשר מעניק פלטפורמה בה ניתן לבצע קניה ומכירה של מטבעות דיגיטליים מול מטבעות דיגיטליים ו/או ומטבעות פיאט.

 

ביטקוין במספרים

0
מיליון מטבעות ביטקוין ייכרו אי פעם
0
דקות בממוצע מחושב בלוק נוסף.
0
היא השנה בה צפוי להכרות הביטקוין האחרון.
0
מטבעות נוספים למחזור כל בלוק
0
ביטקוין חדשים נוצרים בכל יום.
0
בלוקים שחושבו עד היום ברשת הביטקוין והפיקו 18,990,000 ביטקוין
0
ג'יגה בייט הוא הגודל של קובץ הבלוקצ'יין נכון לזמן כתיבת שורות אלו.
0
ניתן לחלק כל ביטקוין ל 8 ספרות אחרי הנקודה ליחידות הנקראות סאטושי.
0
סאטושי יהיו קיימים בכלכלת הביטקוין.
0
מטבעות דיגיטליים נוצרו בעיקבות הביטקוין.
0 %
מהמטבעות דיגיטליים הקיימות ייעלמו במהרה מהעולם.
0 %
שהביטקוין  כבר שינה את העולם הפיננסי שאנו מכירים

חדש!! חדש!! חדש!!

פרקי המדריך

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 390 ש"ח!
לזמן מוגבל

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן