ה – Metaverse

צלילה למעמקי Web3

בפרק זה נלמד על ההתפתחויות האחרונות בתחום ה Web3. נלמד מהו ה Metaverse, אותו עולם ווירטואלי חדש.
נלמד מהם NFTs ומה נותן להם את ערכם.
נלמד על מודל המשחקים החדש Play2Earn ועל ה- DAO, אותו מנגנון משוכלל ודמוקרטי שמעצב ומנהל את כלכלת ה DeFi החדשה.

תוכן עניינים

Please select post type

ה Metaverse

בוקר חדש. מזג האויר בחוץ נוראי ואתה כבר מאחר. עדיין בפיג’מה.
אתה מכין לעצמך כוס קפה מאולתר וממהר להתיישב ליד המחשב.
אתה שם את משקפי ה VR, מזין את הסיסמא שלך ותוך רגע מופיע מולך האווטר שלך, עירני לגמרי וחייכן כמו תמיד.

בלחיצת כפתור, ארון הבגדים שלך מופיע לצידו. אתה מדפדף במהירות במלתחת ה NFTs הדיגיטלית ובוחר את החליפה הכי יקרה שלך לקראת הפגישה היום. עוד לחיצה והיא כבר עלייך, כלומר עליו.
אתה לוקח שליטה על האווטר ומביט במראה ומחליט שהיום בא לך קצת לשבור את הקרח עם משהו מצחיק ומצטייד גם בכובע קאבוי רחב מימדים.
אתה מתמתח, מפהק ומצייץ לעולם באמצעות לחיצה על אייקון מרחף “יום חשוב היום. בדרך לסגור את העסקה.”
הודעה נכנסת קופצת מולך “בהצלחה! תראה להם מה זה”. מימינך אתה רואה את כמות הלייקים מטפסת במהירות.
אתה צועד לתא השיגור שבקצה הסלון הדיגיטלי שלך ובוחר בלחצן “עבודה”. תוך שניה אתה מופיע בכניסה לחדר ישיבות מהודר, המשקיעים כבר כאן.
“בוקר טוב חברים, תודה רבה שבאתם. שנתחיל?”

המטאוורס הוא המקום בו הבלתי אפשרי הופך לאפשרי. בו אתם עצמכם אבל גם הרבה יותר. המטאוורס הוא שילוב של מציאות מדומה, מציאות רבודה והחיים האמיתיים. ולענייננו, המטאוורס הוא המקום שבו הכלכלה המבוזרת של עידן הבלוקצ’יין יכולה באמת לשגשג.

בקצרה אפשר לתאר את המטאוורס כעולם ווירטואלי בו אנשים עובדים, משחקים וחיים יחדיו.

אם נסתכל על החיים שלנו נגלה שחלקים גדולים מהם כבר עכשיו מתקיימים באופן כמעט בלעדי במרחב הווירטואלי. אנו עובדים “מרחוק” באמצעות טלפונים ניידים ולפטופים ומקיימים פגישות וישיבות עבודה בזום.
אנחנו מכירים דרך אפליקציות, מדברים דרך קבוצות ווטסאפ ופייסבוק ומשתפים את העולם בחוויות שלנו דרך האינסטרגם. יותר אנשים היום משחקים במחשב, יוצרים קהילות ווירטואליות ומקיימים טורנירים דרך המסך מאשר במשחקים פיסיים.
ובסופו של דבר, לטוב או לרע, רבים מאיתנו דואגים יותר לאיך הם נתפסים בעולם הדיגיטלי מאשר בעולם האמיתי.

אבל לעולם הווירטואלי הזה שבו אנחנו משחקים, עובדים וחיים חסר אלמנט מרכזי אחד. כאן בדיוק נכנס הבלוקצ’יין עם החידוש הנדרש: בעלות על נכסים דיגיטליים.

מאז שהמטאוורס עלה לכותרות, חברות רבות מיהרו לנצל את הבאזוורד החדשה ובראשן פייסבוק (לשעבר) שמיתגה את עצמה כ Meta. אבל שלא תתבלבלו, החזון של החברות הללו הוא לא המטאוורס שאנחנו מדברים עליו כאן. פייסבוק רוצה שתיכנסו לעולם הווירטואלי שהיא תבנה כדי לקצור את הפרטים האישיים שלכם, לסחור בהעדפות שלכם ולמכור לכם דברים על מנת לייצר לעצמה רווחים.
המטאוורס האמיתי הוא זה שנבנה כעת על מספר רב של פלטפורמות מבוזרות המונעות על ידי רשתות הבלוקצ’יין. בהן הבעלות על הנכסים הדיגיטליים שלכם היא באמת שלכם ואף אחד לא יכול לנצל אתכם לטובתו האישית ולמטרות רווח.
דמיינו מקום שבו אתם בעלים של גלריה דיגיטלית לאומנות ששוכנת ברחוב מרכזי במטאוורס. אנשים אחרים בדיוק כמוכם, חיים עובדים ומשחקים בעולם הווירטואלי הזה וכל אחד מהם יכול להחליט להכנס לגלריה שלכם ואולי לרכוש איזו תמונה שתקשט את הסלון הווירטואלי שלו. או אולי אתם עורכי דין עם משרד משלכם בגורד שחקים דיגיטלי במרכז העסקים של המטאוורס, מקיימים פגישות עבודה מול אווטרים של לקוחות מצידו השני של העולם. ומה דעתכם על ללכת לראות הופעה של הזמר האהוב עליכם ביחד עם עוד מאות אלפי אווטרים מכל רחבי העולם בזמן אמת. האפשרויות אינסופיות.
הכלכלה החדשה של הבלוקצ’יין מאפשרת את קיומן של פעולות אלו ומאפשרת העברת כספים מאדם לאדם ללא צורך בצד ג’, בין אם זה הבנק שלכם או חברה עסקית כלשהיא. חיבור ישיר של ארנק דיגיטלי לזהות הדיגיטלית שלכם תאפשר לכם לעשות עסקים ולצרוך שירותים בנוחות, במהירות ובביטחון מלא.
אז נכון, לבנתיים רוב עולמות המטאוורס נראים כמו משחקי מחשב משנות ה 90 עם גרפיקה בינונית ולא מעט באגים ואין באמת כל כך מה לעשות שם, אך זכרו שאנחנו נמצאים רק בפתחה של המהפכה הטכנולוגית הזו. אין לי ספק שעוד מספר שנים נתחיל לבצע יותר ויותר פעולות במרחב הווירטואלי של המטאוורס. ממשחקים ושיחות ועידה ועד לשיחות עם הפסיכולוג ואפילו דייטים.

אז איך המטאוורס נראה?

התשובה לשאלה הזו מורכבת ממה שניתן לחשוב. השם הכללי, מטאוורס, מתייחס לשלל העולמות הווירטואלים שקיימים ומתפתחים היום. אין כרגע מטאוורס אחד וספק אם יהיה כזה בעתיד. סביר יותר להניח שהעתיד יורכב מכמה “עולמות” מטאוורס שיהיו מקושרים זה לזה באופן כלשהוא, מעט כמו עולם הבלוקצ’יין שמורכב ממספר רב של רשתות שמקושרות על ידי גשרים דיגיטלים (Bridges) כמו Multichain או Wormhole. סביר להניח שבשנים הקרובות נראה הרבה פלטפורמות קמות ונופלות ובתהליך של אבולוציה ואלימינציה טבעית נשאר בעתיד עם כמה שחקנים משמעותיים שייתפסו את מרבית החלל. 

בתמונה: עולם המטאוורס של Decentraland

כדי שעולם ווירטואלי יוכל להחשב כ”מטאוורס אמיתי” הוא חייב לכלול את התכונות הבאות:
ראשית עליו להיות גדול. אבל ממש גדול, כזה שיכול לדמות ערים אמיתיות או אפילו מדינות.
שנית, המטאוורס צריך לאפשר למספר לא-מוגבל של משתתפים להשתתף בו-זמנית.
בנוסף, הפרטים במטאוורס צריכים להופיע ולהתקיים באופן מסונכרן ובזמן אמת – כלומר כשאני מזיז את האווטר שלי או מדבר עם משתתף אחר, המידע חייב להופיע באופן סימולנטי עבור כל משתמש אחר שנמצא בקרבתי.
ולבסוף, בשונה ממשחקי מחשב בהם העולם חדל מלהתקיים כשאנחנו עושים Log out, המטאוורס חייב להיות רציף. כלומר הזמן במטאוורס, כמו בעולם האמיתי, הוא בלתי ניתן לעצירה וכל אירוע מתקיים ברגע אחד נתון ובמקום ספציפי ברחבי המטאוורס.

אם נמאס לכם לדמיין ובא לכם כבר לראות איך זה נראה אתם מוזמנים לבקר ב Decentraland, עולם מטאוורס מבוזר אשר בנוי על הבלוקצ’יין של איתריום. Decentraland היא פלטפורמה מבוזרת שמנוהלת על ידי ארגון אוטונומי מבוזר או DAO (הסבר בהמשך). על ידי הצבעה ב DAO, המשתמשים עצמם יכולים לשלוט באיך שהעולם בו הם “חיים” נראה. הכח שמניע את Decentraland (מלבד איתריום) הוא המטבע הפנימי שלה MANA. מטבע זה משמש אתכם לקנות אדמה, בתים, בגדים לאווטר שלכם וכל דבר אחר במטאוורס של Decentraland.
מבחינה גרפית Decentraland עדיין לא נראת ממש מרשימה אבל בכל הקשור לפיתוח ושימושיות, עולם המטאוורס שלה יחסית מפותח. ב Decentraland תוכלו לרכוש אדמה ולבנות עליה בית משלכם, אפילו תוכלו לעצב אותו ולקנות רהיטים או לתלות תמונות על הקיר על ידי שימוש ב NTFs שלכם (הסבר בהמשך). אם תחליטו לצאת לרחוב ולחקור קצת את הסביבה תמצאו גני שעשועים, פארקים, מוזאונים, חנויות, משחקים ואפילו קזינו. על חלק מהדברים תצטרכו לשלם וחלקם יהיו בחינם. אבל במטאוורס לא תדרשו רק לבזבז אלא גם תוכלו לייצר לעצמכם הכנסה. תבנו בעצמכם משהו מיוחד ותוכלו לדרוש עליו כסף ממשתתפים אחרים. תוכלו אפילו להתקין שלט חוצות ענק אצלכם בחצר ולהרוויח כסף מפרסומות.

בתמונה: מפת עולם המטאוורס של ה Sandbox. כל פיקסל במפה הוא חלקת אדמה.

ה SandBox הוא עוד עולם מטאוורס הבנוי על איתריום אך כזה שמוטה יותר לכיוון עולם המשחקים.
ב  SandBoxתוכלו לשחק במשחקים ולהרוויח פרסים בצורת כסף אמיתי, תוכלו לבנות משחקים משלכם ולייצר מהם הכנסה ותוכלו גם ליצור נכסים דיגיטליים (בצורת NFTs) ולשווק אותם למכירה ב Marketplace.

מבחינה גרפית, SandBox נראת קצת יותר טוב מ Decentraland ומזכירה את Minecraft בתחושה הכללית.
כלכלת ה Sandbox בנויה סביב המטבע SAND אשר ישמש אתכם לרכוש אדמה ולרכוש ולמכור נכסים דיגטליים שונים. (רק קחו בחשבון שחלק מהאדמות במרכז המטאוורס עולות כבר כמו דירת 2 חדרים בעולם האמיתי).

לא משנה באיזו פלטפורמה תבחרו לבקר, יש דבר אחד קריטי שמשותף לכולן והוא זה שמייחד את המאטוורס ומבדל אותו מכל פלטפורמה אחרת: כל הנכסים שתחזיקו במטאוורס הם שלכם ובשליטתכם הבלעדית והם מאוחסנים על גבי כתובת האיתריום שלכם. למעשה, כל אותם נכסים הם NFTs שבבעלותכם.
עולמות ווירטואלים ומשחקי מחשב מרובי משתתפים קיימים כבר שנים, במובן הזה אין במטאוורס שום חידוש. (אם כבר רוב משחקי המחשב הרגילים נראים בהרבה יותר טוב). השוני האמיתי בין אותם משחקים או פלטפורמות שנוצרו למטרות הנאה אל החידוש שנקרא “המטאוורס” הוא היכולת שלנו, לראשונה, לקבל בעלות אמיתית על נכסים דיגיטלים ולסחור בהם באופן מהיר, זול ובטוח ללא גורם מתווך. זו המהפכה האמיתית וכזו שלא יכלה להתרחש ללא המצאת טכנולוגיית הבלוקצ’יין ויצירתם של ה- NFTs.

מה זה NFT?

NFT או Non-Fungible Token הוא נכס דיגיטלי ייחודי (לא-פונגבילי).

כדי להבין מה בדיוק אומר ה ,Non-Fungible ננסה קודם להסביר את ההפך, כלומר מהו נכס שהינו כן Fungible.
דוגמא פיסית לנכס Fungible הוא מטבע של 1 ש”ח. כל מטבעות השקל בעולם זהים אחד לשני וניתנים להחלפה ביחס של 1:1. תכונה זו היא הפונגביליות.
דוגמא לנכס דיגיטלי Fungible הוא המטבע האנונימי מונרו (XMR). כל מונרו ברשת זהה בדיוק לכל מטבע מונרו אחר ואין שום דבר שיכול להבדיל בין מטבע אחד למשנהו.
 
ולכן, מה ש NonFungible אומר הוא ש NFT הוא נכס דיגיטלי ייחודי שלא ניתן להמירו ביחס של 1:1 עם כל נכס דיגיטלי אחר. במילים אחרות, אין עוד אחד כזה בדיוק.

הבאזז התקשורתי סביב ה NFTs גרם לציבור הרחב להאמין שמדובר באיזה סוג חדש של מטבע דיגיטלי או לכל היותר בתמונה של קוף, אבל למעשה NFTs הם הרבה יותר מזה.
NFT יכול לספק הוכחה דיגיטלית, בלתי ניתנת לשינוי, לבעלות על כל נכס שקיים בעולם. בכל רגע נתון לכל NFT יכול להיות רק בעלים אחד והוא מאובטח על ידי טכנולוגיית הבלוקצ’יין – כלומר לא ניתן לזייף או להעתיק את הבעלות עליו.
זה יכול להיות תמונה של קוף או של סלע אפור שנסחרות במיליוני דולרים. זה יכול להיות הרכב שלך, ספר שכתבת או אפילו בעלות חלקית על גורד שחקים במרכז העיר שפורק למאות יחידות-בעלות דיגיטליות.
כל נכס שקיים בעולם יכול למעשה לעבור תהליך טוקניצזיה דיגיטלית באמצעות NFT. אמנות דיגיטלית היא רק קצה הקרחון ושימוש אחד מתוך אינספור שימושים אפשריים לטכנולוגיה.

רובנו לא מודעים לכך אבל באינטרנט של היום (Web2), כל התמונות שאנו מעלים לפייסבוק או לאינסטגרם שייכים למעשה להם. גם כל הסרטונים שהעלנו ליוטיוב שייכים לגוגל. הם מחזיקים בתוכן, שולטים בו ואם מתחשק להם הם גם יכולים למחוק אותו.
כאשר אנו רוצים להפיק מאותם נכסים דיגיטלים שיצרנו הכנסה, אין לנו אמירה בכל הנוגע לחלוקת ההכנסות והשותף הסמוי שלנו דואג תמיד לקחת קודם כל את חלקו. מפתחי אפליקציות ל iOS עובדים קשה מאוד בפיתוח ומשקיעים לעיתים כסף רב רק כדי שאפל תיקח מהם 30%! על כל ההכנסות העתידיות שייצרו. כלומר, אפל, בהיותה מונופול של אפליקציות מרוויחה אם היוצר מרוויח אך לעולם לא שותפה לצד ההפסד. עסק לא רע מהצד שלהם.

ב Web3 החדש, NTFs יכולים סוף סוף להעניק ליוצרים בעלות אמיתית על הנכסים הדיגיטלים שלהם. זה יכול להיות דברי אומנות, סרטי וידאו, ספרים, משחקים או שירים.
בום ה NFTs של שנת 2021 שינה את עולמם של מאות אלפי יוצרים ברחבי העולם והפגיש אותם לראשונה ישירות עם מאות מיליונים של לקוחות פוטנציאליים שרכשו את יצירותיהם ישירות מהם. טכנולוגיית הבלוקצ’יין והחוזים החכמים שיוצרים את ה NTFs אפשרה ליוצרים אלו לקבל חופש מוחלט מהכח של החברות והמונופולים הגדולים.
 
בצד הטכני, NFTs חיים על גבי חוזים חכמים שנקראים ERC-721 (זה נכון לגבי רשת האיתריום, ברשתות אחרות סטנדרט החוזה הוא אחר אך המבנה בד”כ זהה). כל חוזה חכם שכזה מכיל את קוד הזיהוי הייחודי של ה NFT ומטה-דאטה (Metadata) הייחודי רק לו. כאשר NFT נוצר הוא “נכרה” לכתובת הדיגיטלית של היוצר שלו. כתובת זו, שהינה פומבית על גבי הבלוקצ’יין מרגע יצירותו ולתמיד מהווה חלק חשוב מ ה- NFT שכן היא מוכיחה מי היוצר שלו, מה שמעניק לו את “תעודת המקוריות” ואת ערכו.
בנוסף, ניתן להגדיר בחוזה החכם של ה NFT מנגנון תמלוגים. כך שלא רק המכירה הראשונה תורמת ליוצר אלא גם אחוז מסוים מתוך כל המכירות העתידיות של ה NFT יניבו הכנסה ליוצר המקורי.

השלב הבא של ה NFTs וכזה שחברות רבות כבר פועלות לקראתו הוא החיבור של נכסים דיגיטליים עם נכסים פיזיים בעולם האמיתי ויצירת משהו שנקרא בעלות חלקית (Fractional ownership). דמיינו מצב שבו תוכלו לרכוש, ישירות מהארנק הדיגיטלי שלכם, אחת מתוך 1000 יחידות בעלות על משרד במרכז העיר. או אולי להיות חלק מהבעלים הישירים של הזכויות והתמלוגים העתידיים של הפקת סרט הולוודי שגייס כספים באמצעות NTFs. אבל זה גם לא עוצר כאן. NFTs יכולים לשמש גם כהוכחת בעלות על נכס דיגיטלי שבתמורה יכול להעניק לכם נכס אחר, דיגיטלי או פיסי. לדוגמא: NFT שכל מי שמחזיק בו מקבל הנחה מסוימת בחנות, כמו כרטיס חבר מועדון. או NFT שמשמש ככרטיס כניסה למוזיאונים או הופעות או אולי את הזכות לדרוש מוצר פיסי כלשהוא. האפשרויות באמת אינן מוגבלות.

ולסיום, אם שאלתם את עצמכם מדוע אומנות דיגיטלית יכולה להסחר במאות אלפי דולרים כי כל אחד בעצם יכול לעשות Copy/Paste לתמונה, תשאלו את עצמכם את השאלה הבאה: אם תיכנסו עכשיו לאינטרנט ותורידו את התמונה של המונה-ליזה ותדפיסו אותה, האם עכשיו אתם הבעלים של המונה-ליזה?
החיים שלנו הופכים דיגיטליים מיום ליום, זהו רק תהליך טבעי שבו גם הנכסים שלנו הופכים דיגיטליים. בעתיד הלא רחוק אין לי ספק שאנשים יתפרנסו מעסקים ווירטואלים שמוכרים סחורה דיגיטלית לאווטרים אקראיים במטאוורס. חכו ותראו.

Play2Earn

החיבור של המטאוורס ו NFTs הוא חיבור מושלם. בעלות דיגיטלית על נכסים דיגיטליים בעולם דיגיטלי. חיבור זה אפשר את יצירתה של תופעה חדשה שנקראת Play2Earn.

אם אתם אוהבים משחקי מחשב, אתם יודעים שהסיבה העיקרית שבגללה אתם משחקים בהם היא שזה פשוט כיף! ההרפתקאה, האתגר והניצחון סוחפים אתכם לשעות ארוכות ומהנות מול המסך. אבל אם אי פעם רדפתם אחרי פוקימונים, שיחקתם ב World of Warcraft או אפילו סתם ישבתם שעות מול ה Candy Crash, רק אתם יודעים כמה עבודה, זמן ואנרגיה השקעתם בהם.
אבל בסופו של דבר, שנגמר המשחק, עם מה אנחנו נשארים? חוץ מהרגשה טובה כנראה שלא הרבה.
כעת, חוץ מההנאה שבניצחון, יש עוד סיבה טובה לשחק. אפשר גם להרוויח מזה כסף.
דמיינו עולם שבו החפצים הנדירים וכל הבונוסים המיוחדים שהשגתם במשחק, אחרי מאמצים רבים ואין ספור שעות, יהיו שווים לכם כסף.
באמצעות הבלוקצ’יין, המטאוורס וה- NFTs כל זה אפשרי.

עשרות פלטפורמות כבר בונות על איתריום ורשתות בלוקצ’יין נוספות ומאפשרות לכם לאסוף (או לרכוש) חפצים בצורת NTFs שמאוחסנים אצלכם, בארנק הדיגיטלי שלכם. פלטפורמות אחרות יאפשרו לכם להתחרות מול שחקנים אחרים בטורנירים נושאי פרסים (עם עלות השתתפות כמובן) או לשתף פעולה עם צוותים ולהתחרות בקבוצות.

ב Sandbox שהזכרנו קודם כבר מיישמים זאת ומאפשרים לכם להרוויח כסף תמורת נצחונות במשחקים (או על ידי בנייתם). אבל ה Sandbox ממש לא לבד.
Axie Infinity, אחת מהפלטפורמות הגדולות בעולם ל Play2Earn היא משחק מרובה משתתפים על גבי איתריום שמאפשר לכם לקנות, לגדל ולסחור ביצורים קטנים וחמודים בשם Axies. במשחק, אם תנצחו בקרבות ותשלימו משימות, תוכלו להרוויח טוקנים בשם SLP (Small love potions) שבאמצעותם תוכלו לייצר Axies חדשים ולשפר ולשדרג את ה Axies שלכם, מה שיגרום לערכם לעלות. סביב המשחק התפתחה קהילה עצומה והפלטפורמה רואה כמיליון משתמשים פעילים בכל יום וישנם כבר לא מעט שחקנים שמצליחים להתפרנס מהמשחק במשרה מלאה.
כדי להתחיל לשחק ב Axie, תזדקקו ל Axie משלכם. הזולים ביותר עולים סביב 30$ לזמן כתיבת שורות אלו אך בשיא היו Axies שנמכרו תמורת אלפי דולרים.

Axie וה- Sandbox הם הגדולים והמוכרים אבל ישנן עוד עשרות פלטפורמות דומות. תוכלו לראות את השמות הבולטים כאן

לסיכום, Play2Earn הוא מודל כלכלי מרגש וחדשני המאפשר לשחקנים ליצור, לאסוף, לקנות ולסחור בנכסים דיגיטליים אשר אותם ניתן למכור כנגד מטבעות דיגיטליים נוספים או מול כסף פיאט.

 

The DAO

DAO או Decentralized autonomous organization הוא בדיוק מה שהשם מרמז. ארגון או קבוצה של אנשים שפועלים ללא הנהגה מרכזית, באופן מבוזר ועצמאי. הדאו בנוי על גבי רשתות בלוקצ’יין באמצעות חוזים חכמים. חברי הדאו הם אלו שמחזיקים במטבעות הממשל (Governance Tokens) של הדאו אשר מעניקים להם כח הצבעה בכל הקשור לקבלת ההחלטות לגבי אופן ניהולו של הארגון. כח ההצבעה תלוי בכמות המטבעות שכל אחד מחזיק. לדאו יש היררכיה שטוחה המורכבת מחברים שווי זכויות אשר מנהלים את הארגון באופן משותף ודמוקרטי בהתאם לכח ההצבעה היחסי שלהם.

אלו מכם שמכירים את ההיסטוריה של איתריום כבר שמעו בעבר על הדאו המקורי (The-DAO). אותו ארגון אוטונומי מבוזר חלוצי שנבנה על גבי איתריום בשנת 2016 וכשל בצורה קולוסאלית תוך שבועות ספורים.
אותו דאו נוצר אז במבנה דומה לקרן הון-סיכון, בה המשקיעים עצמם יכלו להעלות הצעות ולהצביע באופן דמוקרטי ומבוזר על אופן השימוש בכספים של הדאו. הרעיון היה מהפכני ומשך אליו השקעות של מאות מיליוני דולרים בתוך ימים ספורים.
לצערנו, עקב פירצה שהתגלתה בחוזה החכם של אותו דאו וגניבתם של עשרות מליוני דולרים באיתריום, הדאו פורק והרשת כולה נקלעה למשבר הגדול בתולדותיה. אירוע הפריצה של ה DAO הוביל בסופו של דבר לפיצול הרשת של איתריום (Hard Fork) לשתי רשתות נפרדות, איתריום (ETH) ואיתריום-קלאסיק (ETC).

אותו דאו הוא כבר היסטוריה עתיקה אך הרעיון שנזרע ביצירתו גדל והתפתח במשך שנים למנגנון ממשל (Governance) ייחודי ודמוקרטי שמנהל היום את פעילותם של מאות פרוטוקולי DeFi.

איך זה עובד?
אם נבחן את אופן פעילותם של ארגונים וחברות נראה שניתן לפשט את הפעולות והפונקציות המרכזיות שלהן בצורה הבאה:

הדאו מאפשר לנו למכן את הפעולות הללו ולאפשר לחבריו לנהל את הארגון בצורה מבוזרת, כל אחד בהתאם למשקלו היחסי. הוא עושה זאת על ידי החלפתם של מנהלים אנושיים, היכן שהדבר אפשרי, בשורות קוד המוזנות לחוזים חכמים.

אפשר לחשוב על חברי הדאו קצת כמו על מועצת המנהלים בחברות מסורתית. ההבדל העיקרי הוא שלדאו אין מנכ”ל. כל חבר בדאו יכול להעלות הצעה להצבעה עבור חברי הדאו האחרים וברגע שההצבעה עוברת רף מסוים של הסכמה אשר הוגדר מראש בעת יצירתו של הדאו, ההחלטה התקבלה והיא מחייבת. הרציונל אומר שחברי הדאו, בכוחם המשותף, יקבלו החלטות נכונות וטובות לארגון שכן יש להם אינטרס כלכלי ישיר להצלחתו.

דוגמא לאחד מה DAO הראשונים של הדור החדש הוא ה MakerDAO. Maker הוא דאו שמנהל פרוטוקול DeFi אשר אחראי על הנפקתו של המטבע היציב (Stablecoin) דאי (DAI) הצמוד בערכו לדולר ומגובה על ידי איתריום. כל תהליך הפקדת הערבון וכרייתם של מטבעות דאי חדשים, כמו גם תהליך החזרת הדאי ושריפת המטבעות לשחרור הערבון מתבצע באופן אוטומטי על ידי חוזים חכמים. חברי הדאו, על ידי החזקה במטבע הממשל של הפרוטוקול, MKR, מקבלים החלטות בנוגע להגדרות מאפייני הסיכון של הפרוטוקול ומצביעים על גובה העלויות והעמלות שהפרוטוקול גובה ממשתמשיו. כל זה מתבצע בניהולם המבוזר של מאות אנשים מכל רחבי העולם. ממש קסם.

דוגמא מעניינת נוספת היא ConstitutionDAO. ארגון המורכב מקבוצה של אנשים שחברו יחדיו כדי לנסות ולרכוש במכירה פומבית עותק מקורי של מגילת העצמאות האמריקאית. בסופו של דבר הצעתם לא זכתה אבל בזכות מנגון שיושם בדאו באמצעות חוזים חכמים, כל משתתף בדאו יכל לקבל את כספו בחזרה. מבלי לשלם עלויות בדרך ומבלי לחשוש שמישהו ימנע ממנו לגשת לכספיו.

מלבד Maker ו ConstitutionDAO, ישנם כיום עשרות פרוטוקלי DeFi שמנוהלים בצורה זו על יד ארגוני דאו.

למרות יתרונותיו הרבים והברורים של הדאו, הוא לא חף מחסרונות. העיקריים שבהם הם פירצות אבטחה או השתלטות.
מכיוון שהדאו בסופו של דבר מורכב משורות קוד, תמיד תתכן פירצת אבטחה שתוכל להיות מנוצלת על ידי גורם חיצוני זדוני. התוצאה יכולה להיות קטסטרופלית כפי שלמדו חברי הדאו המקורי על בשרם. חסרון נוסף הוא העובדה שהדאו, למרות היותו מבוזר ובלתי ניתן לסגירה, הוא בסופו של דבר ארגון קפיטליסטי. כלומר, מי שמחזיק ביותר מטבעות דאו הוא השולט בו. משקיעים עם כיסים עמוקים, קרנות גידור וכו’ יכולים להשתלט בקלות יחסית על דאו על ידי קנייה מסיבית של מטבעות הממשל שלו, בהקשר הזה, הדאו לא שונה מהשתלטות עוינת של חברות מסורתיות על ידי קניית מניות.

לסיכום, הדאו הוא מבנה ארגוני חדש ומרתק שמשלב עקרונות חברתיים וכלכליים בגוף אחד ולמעשה עוזר לקהילות להתנהג יותר כחברות ולחברות להתנהג יותר כמו קהילות. למרות שישנן דאגות ובעיות פוטנציאליות בכל הנוגע לחוקיות, אבטחה ומבנה הארגון יש המאמינים שסוג חדש זה של ארגון יהפוך לנפוץ בקרב חברות ואולי אפילו יחליף עסקים קיימים בעלי מבנה ארגוני-מסורתי.  מקור

חדש!! חדש!! חדש!!

פרקי המדריך

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 390 ש"ח!
לזמן מוגבל

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן