המיזוג הגדול – איתריום 2.0

איתריום היא ללא ספק רשת הבלוקצ'יין המעניינת מכולן.
נכון, ביטקוין עדיין מוביל את התעשיה אך מרבית ההתפחויות בתחום המטבעות הדיגיטליים
מתרחשות על גבי איתריום.
בקרוב, הרשת צפויה לעבור את השדרוג המשמעותי ביותר מאז הקמה.
בואו נראה למה אפשר לצפות.


נתחיל עם קצת רקע. איתריום (Ethereum) הינה פלטפורמת בלוקצ’יין קוד-פתוח , המאפשרת את בנייתן והפצתן של אפלקיציות מבוזרות. או בקיצור dApps .האפלקיצות אשר נבנות על גבי איתריום לא מצריכות את קיומו של גורם שלישי כלשהוא ומאפשרות למשתמשים בהן לבצע אינטרקציה ישירות עם מערכות חברתיות, מערכות פיננסיות, ממשקי משחקים ועוד והכל בתקשורת ישירה בין עמית לעמית, כאשר כל dApp משרתת מטרה או צורך כלשהוא עבור משתמשיה.

באיתריום, מפתחים יכולים להזין את אלגוריתם האפליקציה שלהם לתוך מה שנקרא חוזים חכמים (Smart Contracts).
החוזים הם אבני הייסוד של רשת האיתריום והינם למעשה תוכנות מחשב אשר מבצעות פעולות בסדר מסוים בכל פעם שהם מקבלות הודעה הנקראת טרנזקציה (Transaction) של איתר (Ether), המהווה את “הדלק” הנדרש להפעלת האפליקציות ברשת.
לכל חוזה “שחי” ברחבי הרשת ישנה יתרה של מטבע האיתר, קוד פעולה וזיכרון. כל פעם שחוזה מקבל טרנזקציה הוא מפעיל את הקוד שבבסיסו.
חוזים יכולים לאחסן מידע, לשלוח ולקבל טרנזקציות ואפילו לבצע אינטרקציות עם חוזים אחרים ברשת בצורה עצמאית לחלוטין. פעילותם של החוזים מטופלת ומתוחזקת באופן אוטומטי על ידי הרשת והם כתובים בשפות תכנות גמישות ונוחות.

הקונספט של איתריום תואר והוצע לראשונה ב 2013 על ידי מתכנת וחוקר קריפטוגרפיה צעיר בשם ויטליק בוטרין אשר עסק בימים ההם בניסיונות פיתוח של אפליקציות מבוזרות על גבי רשת הביטקוין. לאחר שנתקל בקשיים והתנגדויות מתוך צוות הפיתוח לגבי אופן יישום הפיתוח החליט לפנות לדרך עצמאית והציע את פיתוחה של פלטפורמה חדשה – איתריום.

פיתוח הפלטפורמה מומן באמצעות גיוס המונים ביולי 2014 כאשר המשקיעים ברשת העתידית הציעו ביטקוין בתמורה למטבע החדש Ether.

איתריום עלתה לאויר ב 30 ביולי 2015.

מאז השקתה של הרשת, איתריום הייתה הצלחה מסחררת. להוציא את אירוע פריצת הדאו בשנת 2016, בו נגנבו מאות מליוני דולרים דרך פירצה בחוזה חכם (מה שהוביל לפיצולה של הרשת וליצירתה של ETC), איתריום שגשגה ומשכה אליה את טובי המפתחים מרחבי העולם ומיליוני משתמשים. ב 2017 הייתה זו איתריום שהובילה את השוק עם טירוף ה ICO שמשך את השווקים לשיאים חדשים. ב 2020 עשתה זאת שוב עם הופעתן של אפליקציות ה DeFi ובשנת 2021 עם העליה המטאורית של ה NFTs.

למעשה, הצלחה של איתריום היתה כה גדולה עד כדי כך שהרשת לא יכלה לעמוד בעומס המשתמשים בה. מיליוני משתמשים העבירו לרשת אלפי עסקאות בשניה ויצרו פקקי ענק. הארכיטקטורה של איתריום מאפשרת לה לעבד סביב ה 15 עסקאות לשניה. מספר נמוך לכל הדעות וכזה שהיה צפוי ליצור בעיות בשלב כלשהוא, אך כנראה שהגיע מהר יותר מכפי שהעריכו יוצריה בתחילה.
פקקי הענק ברשת הפכו אותה למעשה ללא שמישה. אלפי עסקאות נותרו תלויות באויר ולא אושרו מכיוון שהכורים האחראים על אישור העסקאות והכללתם בבלוקי העסקאות נתנו עדיפות לעסקאות ששולחיה שילמו עמלה נדיבה במיוחד. כך הפכה איתריום אט אט לרשת לעשירים בלבד, בה כל עסקה נעה בין עשרות דולרים לכמה מאות. לא ממש הגשמת החזון של רשת המתיימרת להחליף את המערכת המוניטרית הקיימת.
איתריום עדיין המשיכה לגדול ומאות אפליקציות נבנו על גביה אך נתח השוק שלה הלך וירד.
ממצב בו איתריום מחזיקה כמעט 100% מנתח השוק של אפליקציות DeFi, בתוך שנה וקצת, נתח השוק שלה ירד ל 55% בלבד. עשרות רשתות בלוקצ’יין מתחרות, המסוגלות לעבד אלפי עסקאות בשניה החלו למשוך מפתחים ומשתמשים אליהם והמוניטין של הרשת הלך ונפגע.

 

האמת, שזו לא הייתה הפעם הראשונה שזה קרה. בשיאו של השוק השוורי של שנת 2017 הבלוקצ’יין של ביטקוין ואיתריום כבר חוו עומסים כבדים ואיתם עמלות מנופחות ועסקאות תקועות. כבר אז היה ברור שמשהו צריך להעשות. במקרה של ביטקוין, השמרנות של מפתחיה מנעה כל שינוי מהותי בקוד (מה שהוביל גם לפיצול ברשת וליצירתה של ביטקוין קאש) אך איתריום תמיד הייתה פתוחה יותר לשינויים.
מובילי הרשת ובראשן המייסד ויטליק בוטרין החלו לגבש תוכנית שתהפוך את איתריום למתאימה יותר לשימושים הנדרשים ממנה. כך נולד הרעיון אשר יביא לפתחנו את העתיד של איתריום. והוא קרוב מתמיד.

איתריום 2.0

איתריום 2 הוא הדור הבא של איתריום והוא אחד מהשדרוגים הארכיטקטורים המשמעותיים ביותר שעברה הרשת מאז היווצרה כמו גם הישג טכנולוגי אדיר. מטרת השדרוג היא להגדיל את מהירות הרשת, את הקיבולת שלה ואת יעילותה.

בעת המעבר לאיתריום 2, הרשת תעבור משיטת כרייה מסוג Proof of work (כמו זו שמשתמשת רשת הביטקוין) לשיטת קונצנזוס בשם Proof of stake בה הרשת מאובטחת ע”י Validators (מאמתים) שמאשרים את העסקאות ברשת ומכניסים אותן לבלוקים ברשת. בשיטה החדשה, כל אדם בעל ידע טכני בסיסי יוכל להיות מאמת ברשת בתנאי שיפעיל תוכנה יעודית על גבי המחשב שלו ויחזיק יתרה של 32 מטבעות איתריום (לא מעט כסף האמת). כל מאמת כזה יתוגמל על תרומתו לאבטחתה ותפעולה של הרשת על ידי קבלת מטבעות איתר חדשים. כדי ליצור תמריץ שלילי לשחקנים רעים במערכת, המאמת גם נמצא בסיכון של Slashing (אובדן חלק או כל 32 האיתריום שהוא מחזיק) במידה ויאשר פעולה לא חוקית ברשת.
המעבר ל Proof of stake יוריד משמעותית את צריכת האנרגיה של הרשת כולה ויאפשר לה לעבד בו-זמנית מספר גבוה יותר של עסקאות כמו גם להיות עמידה יותר בפני התקפות חיצוניות.

המעבר ל Proof of stake מגיע לאחר שנים של דיונים פנימיים בצוות הפיתוח של הרשת ומבוצע במספר שלבים מתכוננים ומתוזמנים שהחלו בשנת 2020.

במה שכונה שלב 0, בשנת 2020 עלתה לאויר רשת ה Beacon Chain של איתריום. זוהי למעשה רשת ה Proof of stake החדשה. המטרה העיקרית של שלב זה היתה ליצור את הרשת, לבחון אותה ולבנות את המנגנון של רישום ה Validators שיאשרו את הבלוקים ברשת החדשה.

בשלב הבא, שלב 1, הוטעמו על גבי ה Beacon Chain ה – Shard Chains.
אלו הן 64 שרשראות בלוקים חדשות ברשת האיתריום שיכולות לעבד במקביל עסקאות ברשת, מה שיגדיל משמעותית את יכולת החישוב של הרשת ואת כמות העסקאות שהרשת יכולה לעבד בכל רגע.

שלב 1.5 הוא החלק שבין שלב 1 לשלב 2. המטרה העיקרית בשלב זה היא למזג בין איתריום 1.0 לאיתריום 2.0.
המיזוג (The Merge) בין שני הרשתות יכולל את צירופה של איתריום הנוכחית ל Beacon Chain והפיכתה לאחת מתוך 64 הבלוקצ’יין שהוטמעו בשלב 1 (The Docking).

לאחר המיזוג, יחל שלב 2 בו יופעלו החוזים החכמים על גבי הרשת ביכולת פעולה הדדית מלאה (Interoperability) ויוכלו לפעול ולחלוק מידע על פני כל השרשראות החדשות ולמעשה כל אחת מ 64 השרשאות החדשות תהפוך למעין Mainnet בעצמה.

בעקבות המיזוג ומעבר הרשת ל Proof of stake, איתריום 2.0 צפויה לכמה שינויים נוספים ומשמעותיים במיוחד:

אז ברור שהמניע והיתרון המשמעותי ביותר בבנייתה של איתריום 2.0 הוא הגדלת יכולות העיבוד של הרשת לאלפי עסקאות בשניה, אך יתר השינויים המצוינים כאן צפוים ליצור Supply Shock חסר תקדים למטבע האיתר פוסט המיזוג. בהנחה שרמת הביקוש לאיתריום תישאר זהה אחרי המיזוג, וסביר להניח שהיא אף תעלה, צפוי מחסור אדיר במטבעות לתקופה של כ 6 חודשים לפחות. מחסור זה יכול להיות טריגר לעלייה משמעותית במחירו של האיתריום.

היה מעניין? שתפו לאחרים

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email

יכול לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

המומלצים

הקורס המקיף למסחר והשקעה במטבעות דיגיטליים

1,980

1,290

קצרים בזמן? בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם מדריך מקוצר במיוחד שיראה לכם איך לקנות ביטקוין ולהשתמש בו בשלושה צעדים פשוטים

כדי להשתתף באינספור האפשרויות שמציע עולם הבנקאות המבוזרת (DeFi) אתם זקוקים רק לשני דברים:
חיבור לאינטרנט וארנק דיגיטלי תומך Web3.0.

Decentralized Finance או בקיצור DeFi הוא שם כולל למערכות פיננסיות עצמאיות ומבוזרות אשר נבנות על גבי רשתות בלוקצ’יין. הכנסו ולמדו על עולם הבנקאות החדשה

החדשות

נשארו לכם שאלות?

חפשו אותנו ברשת

השאירו הודעה

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

ב- 1,290 בלבד!

ימים
שעות
דקות
המבצע הסתיים, תודה ל 103 סטודנטים החדשים שהספיקו לרכוש את הקורס במחיר מבצע. בהצלחה לכולם נמשיך להפתיעה אתכם בהמשך

במקום 1980 ש"ח

דילוג לתוכן