Monero - מונרו (XMR)
Monero – מונרו הינו מטבע קריפטוגרפי-דיגיטלי בקוד פתוח, אשר נוצר באפריל 2014. שמו המקורי של המטבע היה BitMonero כאשר ה BIT הגיע מביטקוין ו MONERO פירושו באספרנטו הוא פשוט “מטבע”.
המטבע הסחיר של מונרו נקרא XMR, אותו ממתגים במונרו כמזומן אלקטרוני, אנונימי ומהיר.
מונרו שם לעצמו שלוש מטרות עיקריות בהן הוא מתמחה: פרטיות, סקאליביליות וביזור. כאשר הראשון הוא הבולט והעיקרי ביותר.
בכל הנוגע לפרטיות ברשת, מונרו גורם לביטקוין להראות כמו מטבע ידידותי לממשלות.
XMR אשר אינו מבוסס על הקוד של הביטקוין נוקט בגישה שונה לחלוטין.
במקורו XMR הינו פיצול (פורק) של ByteCoin ,מטבע אחר שנוצר ב 2012 והתמקד בפרטיות והסוואות רישום עסקאות על גבי הרשת באמצעות פרוטוקול מתוחכם בשם CryptoNote
פרוטוקול ה CryptoNote המיושם במונרו, משתמש בבלוקצ’יין “אנונימי” בו לא ניתן להתחקות אחר תנועות המטבעות בכתובות השונות ברשת. על ידי שימוש בפרוטוקול ה CryptoNote לא ניתן לגלות את המקור, היעד או את הכמות המדויקת שנשלחה בעת העברת מטבעות בין שתי כתובות ברשת. היחידים שמחזיקים בפרטי ההעברה הם שני הצדדים לעסקה.
הפרטיות במונרו מופעלת תמיד ואיננה אופציונאלית. אין שום דרך לשלוח “בטעות” עסקה גלויה על גבי הרשת וכל עסקה על גבי הרשת הינה פרטית ומסווית לגמרי. (בשונה ממטבע אנונימי אחר בשם Zcash לדוגמא שבו ניתן להחליט מתי עסקה היא מסוות ומתי לא).
מלבד הפרטיות ברשת, במונרו מתמקדים בבעיה נוספת אשר תפסה בעבר המון כותרות בעולם המטבעות הדיגיטליים והיא – גודל הבלוק.
במונרו, בה בלוק חדש נוצר כל 2 דקות, אין גודל בלוק קבוע. גודל הבלוק משתנה באופן דינמי בהתאם לכמות העסקאות ברשת. עם זאת ישנו מנגנון המאפשר לבלוקים לגדול רק באופן הדרגתי בצורה שאמורה לשקף את הצמיחה
ברשת ולא לאפשר לבלוקים להגיע לגדלים שערוריתיים. כמו כן למונרו מנגנון עמלות דינמי אשר מתאים את העמלות ברשת בהתאם לצמיחה ולמחיר המטבע.
רשת Monero – מונרו חוותה צמיחה אדירה בשוויה בשנים 2016-2017 כאשר מטבע ה XMR עלה ממחיר של פחות מדולר למעל 460$ (שער שנשבר שוב רק בשוק השוורי של 2021). חלק הארי אז בעליתו של המטבע יוחס לאימוצו של XMR על ידי AlphaBay אחד מהגדולים בשווקי הדארקנט. (שכבר הספיק להיסגר ב 2017 ע”י הרשויות).