Monero

מונרו

Monero - מונרו (XMR)

Monero – מונרו הינו מטבע קריפטוגרפי-דיגיטלי בקוד פתוח, אשר נוצר באפריל 2014. שמו המקורי של המטבע היה BitMonero כאשר ה BIT הגיע מביטקוין ו MONERO פירושו באספרנטו הוא פשוט “מטבע”.
המטבע הסחיר של מונרו נקרא XMR, אותו ממתגים במונרו כמזומן אלקטרוני, אנונימי ומהיר.
מונרו שם לעצמו שלוש מטרות עיקריות בהן הוא מתמחה: פרטיות, סקאליביליות וביזור. כאשר הראשון הוא הבולט והעיקרי ביותר.
בכל הנוגע לפרטיות ברשת, מונרו גורם לביטקוין להראות כמו מטבע ידידותי לממשלות.

כידוע, לרוב רובם של המטבעות הדיגיטליים וגם בביטקוין ובאיתריום העומדים בראש הטבלה, יש בלוקצ’יין שקוף. כזה המאפשר מעקב פומבי אחר כל העסקאות ברשת. אז נכון שלא ניתן לדעת למי שייכת כתובת ביטקוין ספציפית רק מלהסתכל עליה אבל במידה ואכן מתגלה קשר בין זהותו של אדם בעולם האמיתי לכתובת ספציפית ברשת, באותו רגע פרטיותו הפיננסית נפרצת והופכת חשופה לעיני כל. כמו גם כל תנועה שעשה בעבר או יעשה בעתיד. (לפחות באופן חלקי שכן אדם אחד יכול וסביר שגם מחזיק ביותר מכתובת ביטקוין אחת).

XMR אשר אינו מבוסס על הקוד של הביטקוין נוקט בגישה שונה לחלוטין.

במקורו XMR הינו פיצול (פורק) של ByteCoin ,מטבע אחר שנוצר ב 2012 והתמקד בפרטיות והסוואות רישום עסקאות על גבי הרשת באמצעות פרוטוקול מתוחכם בשם CryptoNote
פרוטוקול ה CryptoNote המיושם במונרו, משתמש בבלוקצ’יין “אנונימי” בו לא ניתן להתחקות אחר תנועות המטבעות בכתובות השונות ברשת. על ידי שימוש בפרוטוקול ה CryptoNote לא ניתן לגלות את המקור, היעד או את הכמות המדויקת שנשלחה בעת העברת מטבעות בין שתי כתובות ברשת. היחידים שמחזיקים בפרטי ההעברה הם שני הצדדים לעסקה.
הפרטיות במונרו מופעלת תמיד ואיננה אופציונאלית. אין שום דרך לשלוח “בטעות” עסקה גלויה על גבי הרשת וכל עסקה על גבי הרשת הינה פרטית ומסווית לגמרי. (בשונה ממטבע אנונימי אחר בשם Zcash לדוגמא שבו ניתן להחליט מתי עסקה היא מסוות ומתי לא).

בתחילת 2017 שיפר XMR עוד יותר את פרטיותו כאשר אימץ את פרוקוטול ה Confidential Transactions שפותח על ידי Gregory Maxwell, אחד ממפתחי ה Core של ביטקוין. תוספת זו סייעה להסתיר גם את הכמות הנשלחת (או המתקבלת) בעסקה ברשת. עד לתוספת זו היה ניתן להעריך את הכמויות אך לא לדעת בוודאות את הסכום בעסקה. מלבד פרוטוקול זה, מונרו משתמשת בעוד שני פרוטוקולים הנקראים Ring signatures ו Stealth addresses. מנגנון ה Ring signatures אשר תואר כבר בשנת 2001 בעבודה אקדמאית של ה MIT ומכון וויצמן, משתמש ב”ערבוב” מספר רב של כתובות פומביות ומפתחות פרטיים מהבלוקצ’יין של מונרו כך שנוצרת מעין טבעת של שולחים ומקבלים אפשריים בכל עסקה באופן בו לא ניתן לדעת מי שלח למי ואיזו כמות.

מלבד הפרטיות ברשת, במונרו מתמקדים בבעיה נוספת אשר תפסה בעבר המון כותרות בעולם המטבעות הדיגיטליים והיא – גודל הבלוק.
במונרו, בה בלוק חדש נוצר כל 2 דקות, אין גודל בלוק קבוע. גודל הבלוק משתנה באופן דינמי בהתאם לכמות העסקאות ברשת. עם זאת ישנו מנגנון המאפשר לבלוקים לגדול רק באופן הדרגתי בצורה שאמורה לשקף את הצמיחה
ברשת ולא לאפשר לבלוקים להגיע לגדלים שערוריתיים. כמו כן למונרו מנגנון עמלות דינמי אשר מתאים את העמלות ברשת בהתאם לצמיחה ולמחיר המטבע.

במונרו מתגאים בפונגביליות של המטבע (Fungibility), כלומר בחוסר היכולת להבחין בין שני מטבעות XMR שונים על בסיס היסטוריית התנועות שלהם. במונרו, לכסף באמת אין צבע. בביטקוין למשל, ייתכן ומטבעות מסוימים ששומשו בעבר לצורך סחיטה או כופר או כאלו שהושגו בגניבה, יכולים להיות מסומנים על ידי זירות מסחר או גופים אחרים שלא יהיו מוכנים לקבלם כתשלום. מחזיק המטבעות הללו, אשר לא בהכרח חשוף להיסטוריה הספציפית של המטבעות שהוא מחזיק נמצא בסיכון. ייתכן וכספו לא שווה את מה שהוא אמור להיות שווה. בעוד בביטקוין ניתן יהיה לדחות את קבלת מטבעות אלו וישנו צורך מתמיד לעקוב ולסמן מטבעות “מוכתמים”, במונרו אין כל דרך להבדיל בין מטבע אחד למישנהו והמשתמש אינו חשוף לסיכון הנ”ל.
עוד נקודה מרשימה שחשוב לציין היא צוות הפיתוח של הפרויקט. למונרו עשרות מפתחי Core פעילים ובאתר החברה נטען שיותר מ 240 מפתחים מרחבי העולם לקחו ולוקחים חלק בפיתוח הרשת. הפיתוח אגב, אינו מתבצע תחת חסותו של תאגיד. מפתחי הרשת הינם מומחים מתחום הקריפטוגריפה מכל רחבי העולם אשר תורמים מזמנם (או ממומנים מתרומות של הקהילה), כך שלא ניתן לסגור או להשבית את פיתוחו של הפרויקט על ידי הרשויות.

רשת Monero – מונרו חוותה צמיחה אדירה בשוויה בשנים 2016-2017 כאשר מטבע ה XMR עלה ממחיר של פחות מדולר למעל 460$ (שער שנשבר שוב רק בשוק השוורי של 2021). חלק הארי אז בעליתו של המטבע יוחס לאימוצו של XMR על ידי AlphaBay אחד מהגדולים בשווקי הדארקנט. (שכבר הספיק להיסגר ב 2017 ע”י הרשויות).

בתמונה: לאחר ירידה של 95% מהשיא שנקבע ב 2017, מונרו שובר שיא חדש ב 2021

השמועה על שילוב המטבע בדארקנט הצית ראלי אדיר במטבע ושווי הרשת עלה מ 20מ’ דולר ביולי 2016 לכמעט 7.5 מיליארד דולר כשנה מאוחר לכן (פי 375!). בשנת 2021, עם התהדקות הרגולציה על מטבעות דיגיטליים חלה התעוררות והתעניינות נוספת במטבעות שמתמחים בפרטיות ומונרו היה הבחירה הטבעית לביקוש ההולך וגובר.
XMR (ביחד עם מטבעות כמו Dash ו Zcash) עומד במקום של כבוד בראש הרשימה של המטבעות הדיגיטליים האנונימיים ונראה שהוא בהחלט צועד בכיוון הנכון לשמירה על מעמד זה ואף חיזוקו בהמשך הדרך.

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 390 ש"ח!
לזמן מוגבל

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן