Ripple

ריפל

ריפל - Ripple (XRP)

ריפל הינו פרוטוקול קוד-פתוח לביצוע תשלומים על גבי רשת האינטרנט. מבין שלל הפרוטוקולים הקריפטוגרפיים ריפל בולט מעט. יש שיאמרו בולט לרעה. הביטקוין, ראשון המטבעות הדיגיטליים ועוד מטבעות רבים אחרים, כולם חולקים אידיאולוגיה משותפת. גישתם הבסיסית היא אנטי ממסדית, כזו ששמה לעצמה למטרה לשחרר את ההמונים מכבלי הממשלות והבנקים המרכזיים ולהעניק לאנושות מטבעות מבוזרים וחופשיים, חפים מצנזורה וחרמות ואשר לא נשלטים בידי אף גוף, ממשלה או אדם. אבל ריפל… הוא בא לעשות עסקים. הגוף העומד מאחורי ריפל ואחראי לפיתוחו הוא חברה עסקית למטרות רווח בשם Ripple labs ששמה לה למטרה ליצור מערכת תשלום מבוזרת ולשלבה במערכת הפיננסית הקיימת. ריפל שואפת לייצר שיתופי פעולה עם הבנקים. לא להחליף אותם. עובדה זו הפכה את ריפל להיות מטבע לא אהוד, בלשון המעטה, בקרב קהילות המטבעות הדיגיטליים השונות ויש רבים אשר טוענים שריפל כלל אינו מטבע דיגיטלי מבוזר אלא מערכת ריכוזית . אגב, אם כבר אנחנו רוצים לדייק, אז ריפל הוא לא המטבע – הוא הפרוטוקול. למטבע היושב על גבי פרוטוקול הריפל קוראים XRP והוא זה שנסחר בזירות המסחר והשונות וממנו נגזר שוויה של הרשת. נרחיב עליו בהמשך.

באתר הבית של ריפל, מתפארת החברה, שרשת הריפל הינה כרגע הפתרון היחיד בעולם המספק שירות ביצוע תשלומים גלובאליים לעסקים על ידי רתימת כוחו של הבלוקצ’יין. לדבריהם, בעולם בו מחוברים מעל 3 מיליארד אנשים דרך האינטרנט, מכוניות נוהגות בעצמן ואפליקציות מדברות זו עם זו, מערכת התשלומים העולמית עדיין תקועה בעידן הדיסקו.
בריפל נוגעים בנקודות החולשה העיקריות של המערכת הבנקאית הקיימת ומציינים בעיקר את זמן ההעברות הארוך (בין 3-5 ימים לביצוע ההעברה) ואת העמלות הגבוהות (1.6 טריליון דולר בשנה).
הפיתרון של ריפל הינו רשת אימות והעברת תשלומים מבוזרת המשתמשת בטוקנים דיגיטליים כדי לבצע העברות של כל יחידת מסחר שהיא. מהדולר האמריקאי, יורו ויין, עד סחורות למינהן ואפילו נקודות הנוסע המתמיד. ההעברות ברשת מתבצעות במהירות כמעט מיידית, מאפשרות מעקב והתחקות מהירה אחר התנועות ברשת ומציעות עמלות נמוכות במיוחד. נכון לזמן זה לריפל יש כבר מעל 100 לקוחות עסקיים ברחבי העולם, בינהם ספקי תשלומים, זירות מסחר ובנקים מסחריים גדולים ומוכרים כגון: Santandar,UniCredit ו UBS.

 

איך עובד פרוטוקול הריפל?

מקורות פיתוח הפרוטוקול של ריפל החלו אי שם בשנת 2004 ע”י מהנדס תוכנה בשם Ryan Fugger בעודו עובד עבור חברת מסחר דיגיטלי בוונקובר. כוונתו המקורית הייתה לייצר מערכת מוניטרית מבוזרת בה בודדים או קהילות יוכלו ליצור כסף משלהם. בהשראת המוצר שפיתח, Fugger שנים לאחר מכן, אדם בשם Jed McCaleb בשיתוף עם עוד מספר מפתחים פיתח ובנה מערכת תשלומים דיגיטלית הפועלת על מנגנון אימות באמצעות קונצזנוס בין חבריה (זאת לעומת מנגנון הכריה ברשת הביטקוין) בשימוש טכנולוגית הבלוקצ’יין. המטרה הייתה לתקוף את נקודות החולשה של הביטקוין, קרי: כרייה ריכוזית, עלויות חשמל אדירות בתהליך הייצור ומהירות הטראנזקציות ברשת. התוצאה: פרוטוקול הריפל.

במהותו, ריפל מאפשר העברה מיידית וישירה של כספים בין שני צדדים. ככזה הפרוטוקול מאפשר להתגבר על שני החסרונות הבולטים של המערכת הבנקאית כיום, עמלות וזמן המתנה ארוך.
על גבי הפרוטוקול ניתן לסחור באמצעות טוקנים בכל סוג של מטבע פיאט או סחורה בין שני צדדים אשר נותנים אמון אחד בשני. במידה ולא נמצא קשר ישיר של אמון בין צד שולח וצד מקבל, הרשת תחפש קשרי אמון עקיפים בין הצדדים דרך עמיתים נוספים ברשת. בכדי לאבטח את תקינותן ואמיתותן של העסקאות ברשת, בריפל פותח מנגנון אימות-קונצזוס המתבצע על ידי “רשת של שרתים עצמאיים אשר עוסקים ללא הרף בהשוואות רישום העסקאות בינהם”.

מטבע ה XRP

על גבי פרוטוקול הריפל יצרה החברה מטבע פנימי בשם XRP הדומה בתכונותיו הבסיסיות לביטקוין. XRP נועד לסייע למוסדות פיננסים לשנע כספים ולספק נזילות במהירות ובעלות זניחה על גבי הרשת. בנתונים שמוצגים באתר החברה ניתן למצוא מספר יתרונות ש XRP מחזיק על פני מתחריו הדיגיטליים ועל פני המערכת המסורתית. לטענת החברה זמן האישור של עסקאות XRP עומד על 4 שניות בלבד. מהיר בהרבה מאיתריום ומהביטקוין.


מבחינת Scalability, כלומר היכולת של הרשת לגדול ולעבד עסקאות בכמות גדולה, נרשם כי בעוד שביטקוין מסוגל לעבד 3 עד 6 עסקאות בשניה ואיתריום כ 15 עסקאות בשניה, XRP מעבד 1,500 עסקאות בשניה והינו בעל יכולת מקסימאלית המקבילה לזו של הרשת של ויזה ( כ 50,000 עסקאות לשניה). עוד מתפארים בריפל בנסיון ובמוניטין של שנות פעילות רבות ללא תקלות, בצוות מהנדסים מפואר ובצריכת אנרגיה זניחה לצורך הפעלת הרשת.

בחודשים הראשונים של שנת 2017 רשת הריפל חוותה התפוצצות מדהימה בשוויה כאשר מחירו של מטבע XRP בודד זינק מ 6 אלפיות הדולר לכ-40 סנט, עליה של יותר מפי 70 בערכו. בשיא, מחירו של הריפל הגיע ל 3.25$ מה שהביא את שוויה הכולל של הרשת מ 200 מיליון $ לכיותר מ 100מיליארד $ .

בתמונה: העליה המטאורת וההתרסקות בערכו של מטבע ה XRP

למשקיע הפוטנציאלי המעריך כי עתיד המטבעות הדיגיטליים הוא דווקא כשותף למערכת הבנקאות ולא כאויב, ריפל Ripple בהחלט מהווה הזדמנות מעניינת. אך ישנה בעיה אחת חמורה שעשויה לפגוע בעליית ערכו של XRP בעתיד. צד ההיצע.

בשונה מהביטקוין, אשר בו מטבעות חדשים נוצרים ונכנסים למחזור באמצעות תהליך כריה הדרגתי, בריפל כל המטבעות שאי פעם יווצרו כבר נוצרו ע”י  Ripple labs. נכון לזמן כתיבת שורות אלו ישנם “רק” 42 מיליארד מטבעות חופשיים למסחר בשווקים מתוך סך של 100 מיליארד מטבעות.

ואיפה היתרה אתם שואלים? נמצאת בבטחה בבעלותה הבלעדית של החברה ונמכרת לקונים פוטנציאליים בתהליך הפצה מסודר שמנוהל ומבוצע על ידי Ripple Labs עצמה. יתרה מכך, כ 20 מיליארד מטבעות חולקו באופן ישיר למייסדי ריפל והיתרה נמסרה לחברה. ניתן בקלות להבין את הבעייתות בכך ואת חשש המשקיעים מהצפה של השוק וירידת ערכו של המטבע בעתיד.
ב Ripple Labs בהחלט מודעים לבעייתות ולחששות המשקיעים ולכן נקטו במאי 2017 בצעד בונה אמון. מתוך יתרת המטבעות שבידם (אז כ 62 מיליארד בערך) החברה הודיעה כי “תנעל” ב 55 חוזים חכמים סך כולל של 55 מיליארד מטבעות XRP עד לסוף שנת 2017 (כ 90% מיהתרה הקיימת בידם) לאחר מכן, בכל חודש יפתח חוזה אחד וישוחררו לידי החברה כמיליארד מטבעות XRP להפצה בשווקים. את היתרה שלא מכרה החברה בכל חודש מתחייבת ריפל לנעול בחוזה חכם לעוד 55 חודשים וחוזר חלילה.

 

בתמונה: השוואה בין מאפייני הביטקוין ומטבע ה XRP

 

בשנת 2020 שוב עלה הריפל לכותרות לאחר שה SEC האמריקאי הגיש נגד Ripple Labs תביעה בה טען ש XRP הינו למעשה נייר ערך (Security) ושהחברה ביצעה מכירה לא חוקית של נייר ערך לציבור ללא היתר מתאים וללא קיום התנאים הנדרשים על ידי הרגולטור ובכך עברה על חוק ניירות הערך האמריקאי.

המשפט והמאבק מול הרשויות עדיין מתנהל ונראה שייקחו שנים ארוכות עד שהנושא ייפתר וההשפעה על מחירו של הריפל הייתה ועודנה מהותית. 

לסיכום

 XRP (ופרוטוקול הריפל) הוא בהחלט מטבע שונה ושנוי במחלוקת בנוף המטבעות הדיגיטליים. למרות זאת ייתכן שדווקא שונות זו והעובדה שהוא מנוהל בצורה ריכוזית ע”י חברה עסקית בעלת ניסיון עשיר ואנשי עסקים מהשורה הראשונה היא זו שתמשיך להוביל את המטבע לעליות ולפופולריות גוברת בקרב הבנקים וגופים עסקיים אחרים. זאת כמובן בתנאי שיצליחו לצאת מסבך התביעה של ה SEC.
אם אכן אנו בדרך לעתיד בו XRP והפרוטוקול הריפל יחליפו את מערכת ה SWIFT, (מונופול העברת תשלומים גלובאלי) ייתכן שהמטבע עדיין מהווה הזדמנות השקעה מעניינת. מצד שני סביר להניח שמתחריו לא יקפאו על השמרים וכבר עכשיו פועלים לפיתוחים וחידושים מבוססי בלוקצ’יין כמו גם העובדה שהמערכת והתשתית הקיימת מושרשת בצורה עמוקה בבנקים כבר שנים רבות וסביר להניח שמדובר בתהליך ארוך ומסורבל בהחלפתה.

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 390 ש"ח!
לזמן מוגבל

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן