Ethereum

אית'ריום

אית'ריום (ETH)​

איתריום (Ethereum) הינו ללא ספק אחד הפרויקטים המרגשים והייחודיים ביותר בעולם המטבעות הדיגיטליים המבוזרים. איתריום למעשה אינו מטבע דיגיטלי וגם לא פרוטוקול היושב על גבי מטבע דיגיטלי כלשהוא. איתריום הינה פלטפורמת קוד פתוח עצמאית ושפת תכנות חדשה, המאפשרת את בנייתן והפצתן של אפלקיציות מבוזרות. או בקיצור dApps .

האפלקיצות אשר נבנות על גבי איתריום לא מצריכות את קיומו של גורם שלישי כלשהוא ומאפשרות למשתמשים בהן לבצע אינטרקציה ישירות עם מערכות חברתיות, מערכות פיננסיות, ממשקי משחקים ועוד והכל בתקשורת ישירה בין עמית לעמית, כאשר כל dApp משרתת מטרה או צורך כלשהוא עבור משתמשיה.

מכיוון שהיסודות עליהם מושתתת איתריום, עליהם נבנות האפליקציות, מופצים על גבי אלפי מחשבים ברחבי העולם, הן חסינות מצנזורה, השתלטות או הורדה מהאויר. עם בנייתה יוצרי איתריום פתחו את הצוהר ליצירתן של אלפי אפליקציות מבוזרות ועמדו בהבטחתם המקורית לבניית פלטפורמה קלה ונוחה לשימוש אשר תוכל למנף את הכלים שבהם משתמשים מפתחי התוכנה כבר היום (כגון Java ו Html לבניית ממשקי האפליקציות ו Python לבניית האלגוריתם העיסקי) על מנת ליצור את אותם יישומים מבוזרים. לפני הופעתה של איתריום, בנייתה של אפליקציות בלוקצ’יין הייתה תהליך מורכב שדרש ידע משמעותי בתכנות, קריפטוגרפיה ומתמטיקה. כיום, ניתן בקלות יחסית לבנות dApps שעד לאחרונה היה אפשר רק לדמיין.

הקונספט של איתריום תואר והוצע לראשונה ב 2013 על ידי מתכנת וחוקר קריפטוגרפיה צעיר בשם ויטליק בוטרין אשר עסק בימים ההם בניסיונות פיתוח של אפליקציות מבוזרות על גבי רשת הביטקוין. לאחר שנתקל בקשיים והתנגדויות מתוך צוות הפיתוח לגבי אופן יישום הפיתוח החליט לפנות לדרך עצמאית והציע את פיתוחה של פלטפורמה חדשה – איתריום.

פיתוח הפלטפורמה מומן באמצעות גיוס המונים ביולי 2014 כאשר המשקיעים ברשת העתידית הציעו ביטקוין בתמורה למטבע החדש Ether.

איתריום עלתה לאויר ב 30 ביולי 2015.

העיקרון שהניע את צוות המייסדים של איתריום הוא זה שאז וגם כיום, כמעט כל שרות שאנו משתמשים בו הינו שירות ריכוזי. כזה המצריך אמון בגורם נוסף, המצריך לפעול תחת הנחיותיו וכזה אשר אינו משאיר את הנכסים שלנו בידנו (בין אם הפיסיים או המופשטים), אלא בידיו של הגורם הנוסף.
מפתחים אשר בונים היום אפליקציות זקוקים לאישור מהחברה בה הם רוצים להעלות את האפליקציה (אפל סטור לדוגמא) לשימוש והינם תלויים לחלוטין בהחלטות שרירותיות של צד ג’ ללא כל השפעה מצידם. (דוגמאות נוספות: כספכם הנמצא בחשבונות הבנק לא באמת נמצא בשליטתכם ואפילו הסטטוסים והתמונות שאתם מעלים לפייסבוק הם לא שלכם מהרגע שהועלו לשרתי החברה).

בנוסף, באיתריום טוענים שכל גורם ריכוזי הינו גורם אשר יכול ליפול קורבן למתקפה מכיוון שהינו בעל נקודת חולשה יחידה וממוקדת הנתנת לתקיפה. את כל זה איתריום רוצה (ומצליחה) לשנות.

באפליקציות הבנויות על איתריום, המשתמשים לא נדרשים כלל לסמוך על המפתחים של האפליקציה כאשר הם מעלים אליהן מידע אישי או אפילו מעבירים דרכה כספים. באית’ריום כל המידע של המשתמש נשאר ברשותו הבלעדית. 

איך זה עובד?

בבסיסה של איתריום, פועלת המערכת על טכנולוגיות הבלוקצ’יין שהציג הביטקוין. טכנולוגיה אשר מאפשרת לנו להשיג אמון מלא גם ברשת פתוחה. זאת בניגוד למערכות ריכוזיות אשר חייבות להיות סגורות ומסוגרות על מנת לשמור על אבטחתן. בראייתם של מפתחי איתריום, ביטקוין הינו למעשה האפליקציה הראשונה, הבסיסית והמוכרת ביותר שמשתמשת בטכנולוגית הבלוקצ’יין. איתריום לעומת זאת מסוגלת לקחת את הטכנולוגיה הזאת וליישם אותה בכל תחום העולה על הדמיון. כל דבר שניתן לכמת ולהציגו בצורה מתמטית יכול להיות מעובד, ממודל ומאובטח על ידי הטכנולוגיה הזו. פלטפורמת איתריום מונעת על ידי מטבע ייחודי משלה הנקרא איתר (Ether) אשר מהווה את “הדלק” הנדרש להפעלת האפליקציות ברשת. בפלטפורמת איתריום, מפתחים עצמאיים יוכלו להזין את אלגוריתם האפליקציה שלהם לתוך מה שנקרא במערכת חוזים (Contracts). החוזים הם אבני הייסוד של רשת האיתריום, והינם בעצם תוכנות מחשב אשר מבצעות פעולות בסדר מסוים בכל פעם שהם מקבלות הודעה הנקראת טרנסקציה (transaction) של Ether. לכל חוזה “שחי” ברחבי הרשת ישנה יתרה של מטבע ה Ether, קוד פעולה וזיכרון. כל פעם שחוזה מקבל טרנסקציה הוא מפעיל את הקוד שבבסיסו. חוזים יכולים לאחסן מידע, לשלוח ולקבל טרנסקציות ואפילו לבצע אינטרקציות עם חוזים אחרים ברשת בצורה עצמאית לחלוטין. פעילותם של החוזים מטופלת ומתוחזקת באופן אוטומטי על ידי הרשת והם כתובים בשפות תכנות המוכרות לכל מפתח תוכנה.

החזון המקורי Vs המציאות

איתריום היא פלטפורמה לבניית אפליקציות וככזו היא מוגבלת רק בפרי דמיונם של אלו אשר יפתחו על גביה אפליקציות. עם זאת, בחזון המקורי של יוצרי איתריום בשנת 2014 הם ייעדו לפלטפורמה שלושה שימושים עיקריים:

יצירת מטבעות דיגיטליים אישיים

כל משתמש באיתריום יוכל לממן את עצמו על ידי הנפקת מטבע דיגיטלי אישי משלו על גבי הפלטפורמה ולהציע את המטבע הזה לתומכים ומממנים שונים.
כך לדוגמא אם תרצו לתמוך בזמר או צייר צעיר ופורץ דרך, תוכלו לסייע לו על ידי רכישת המטבעות שהנפיק. מטבעות אלו בתורם יוכלו להיסחר בזירות המסחר השונות למטבעות דיגיטליים ובעצם יהפכו לאמצעי לייצוג והעברה של ערך (של האדם או העסק שהנפיק אותם) ולא רק כאמצעי לסחר חליפין.

באיתריום צפו מהפכה אמיתית ביחסים שבין הצרכן לקמעונאי. כל קמעונאי יוכל להנפיק לעצמו מטבע דיגיטלי ייחודי ולהפיץ אותו בקרב לקוחותיו (במקום שיטת הנקודות והקופונים הקיימת היום) ומטבע זה בתורו יוכל להיסחר בזירות מסחר למטבעות דיגיטליים ויאפשר את המרתו למטבעות דיגיטליים נוספים או למימוש תמורת סחורות ושירותים בעולם האמיתי.

שימוש נוסף ליישום מהסוג הזה מתייחס לחלוקת הרווחים והערך שיוצר משתמש כאשר הוא מבצע אינטקרציה עם עסק מסוים. כאשר אתם לוחצים ‘לייק’ על דף הפייסבוק של יוצר בתחילת דרכו ועוזרים למשתמשים אחרים לגלות אותו וכתוצאה מכך לעזור לו להתפרסם ולהצליח, הערך של ה’לייק’ הזה נשאר בידי המפרסמים של פייסבוק בלבד ולא מתגלל בחזרה אליכם או לאמן. במקרה בו כל ‘לייק’ יעניק לכם מטבעות דיגיטליים של האמן הנבחר, ואלו ייצגו את ערכו ההולך ועולה של האמן, בד בבד עם הצלחתו, אתם תהנו יחד איתו מפירות ההצלחה.

בפועל אכן נוצרו אלפי מטבעות דיגיטליים על גבי הרשת של איתריום אך לא בדיוק במתכונתם המקורית. במקום “מטבעות אישיים”, התחום שתפס בעיקר היה יצירתם של מטבעות דיגיטליים מסוג StableCoins שערכם מוצמד למטבעות פיאט ומטבעות שמשמשים כאמצעי ערך וה- Utility בפרוטוקלים שונים הבנויים על גבי הרשת. מה שמביא אותנו לנושא הבא.

אפליקציות הפועלות ללא גורם מתווך

לכולנו נמאס לשלם עמלות פיקטיביות לגופים ריכוזיים אשר לא עושים דבר אמיתי תמורתן או שמנצלים את כוחם המונופוליסטי וגובים עמלות לא פרופורציונליות לשירות שהם מספקים.

האפליקציות שנבנות על גבי איתריום מבטיחות שהגופים היחידים שיזכו לקבל עמלות, הם גופים אשר מספקים שירות נדרש וערך אמיתי לעמיתים ברשת (מתן ביטוח לדוגמא) ולא רק מפגישים בין אנשים (כגון אייביי, קיקסטרטר ו Air b&b) באיתריום, בבניית אפליקציית מימון המונים מבוזרת ובשילוב עם אפשרות יצירת המטבעות האישיים, משקיעים אשר יתרמו את כספם לטובת השקעה בחברת סטארט-אפ מבטיחה, לא יקבלו בתמורה רק מוצר פשוט או חולצת טריקו אלא יוכלו להיות שותפים אמיתיים בחברה ולהנות מהרווחים העתידיים של החברה בה הביעו את אמונם בתחילת דרכה.

היום אנו יודעים לומר שזוהי אחת ההצלחות הגדולות ואחד מהשימושים המשמעותיים והעיקריים על גבי הרשת. הצלחתן של ה dApps הינה הצלחה מסחררת. ובדיוק כפי שחזו יוצרי איתריום, אפליקציות מבוזרות ואוטונומיות אלו הן הלב של הרשת. באמצעותן אנו יכולים כיום לקבל שלל שירותים מבוזרים ולהיות שותפים אמיתיים שחולקים את הרווחים שמייצרות האפליקציות השונות.

אפליקציות פיננסיות

על גבי פלטפורמת איתריום כל משתמש יוכל להנפיק ולסחור במניות, אגרות חוב, נגזרים וחוזים פיננסים.

עולם הפיננסים גדוש באלפי עמלות פיקטיביות וגופים ריכוזיים אשר מנצלים לרעה את כוחם על מנת לעשוק את הצרכן. אפליקציות פיננסיות שייבנו על גבי איתריום ייתרו את קיומם של גופים אלו ויאפשרו לאנשים לסחור ישירות ללא גורם מתווך וללא עמלות במניות, אג”ח, נגזרים פיננסים וכל נכס פיננסי אחר.

גם כאן ניתן לומר בביטחה שגם האופטימיים שבינינו לא יכלו לדמיין את עולם ה DeFi העשיר והמגוון שנוצר סביב איתריום.

אלפי אפליקציות פיננסיות מבוזרות שמעניקות לנו כל שירות פיננסי שאפשר לחשוב עליו.
ממתן ולקיחת הלוואות P2P, יצירתם של נכסים פיננסים סינטטים, מסחר בנגזרים, ביטוח, תוכניות חיסכון ומה לא.
האפליקציות הפיננסיות המבוזרות הן ההצלחה הגדולה ביותר של איתריום וכזו ששינתה ועוד תשנה את העולם הפיננסי שאנו מכירים.

קדחת ההנפקות

אז הנפקת המטבעות האישיים לא נחלה את ההצלחה שצפו לה המייסדים, אך בשנת 2017 יצירת מטבעות דיגיטליים על גבי רשת האיתריום היה הדבר שכולם דיברו עליו.

במקום הנפקות של מטבעות אישיים השוק צעד במהירות מסחררת לכיוון ICO – Initial Coin offering, מסלול הדומה ליציאה להנפקה -IPO- בשווקים הפיננסים, בו חברות סטארט אפ בתחום הבלוקצ’יין ניצלו את היכולת להנפיק טוקנים על גבי חוזים חכמים לצורך גיוס הון מהיר ללא גורם מתווך וללא רגולציה.

כמות הכספים האדירה שזרמה אל אית’ריום ודרכה אל המטבעות/הטוקנים החדשים ניפצו כל תחזית (או הגיון בריא) ולעיתים המצב הפך לאבסורד כאשר חברות ללא מוצר, חמושות ב whitepaper של שלושה עמודים ואתר אינטרנט שנבנה בחופזה גייסו עשרות מיליוני דולרים תוך דקות ספורות.
בעיצומה של קדחת ההנפקות, מייסדה של איתריום ויטליק בוטרין, צוטט כאשר אמר שאין לו כלל ספק שאנו נמצאים כרגע בבועת הנפקות כאשר לדבריו חברות מגייסות כספים בקלות יתרה, בסכומים אשר גבוהים בהרבה ממה שנזדקק לחברות הזנק ופעמים רבות כאשר אין כל צורך או הגיון בקיומו של מטבע פנימי במודל העסקי של החברות המגייסות.

טירוף ההנפקות באית’ריום – 700 מיליון דולר בחודש אחד.​

מה שהרבה לא יודעים הוא שזמן רב לפני הופעתה של איתריום הייתה קיימת כבר האפשרות להנפיק טוקנים דיגיטליים על גבי רשת הביטקוין באמצעות Counter Party ומאסטר קוין היום (Omni), כמו גם באמצעות מטבעות דור שני כמו NEM או NXT שאפשרו את יצירתם של טוקנים חדשים בקלות יחסית ובמהירות. אבל מסתבר שאיתריום פשוט עשתה את זה טוב יותר מכולם. הרבה בזכות הנוחות וקלות התפעול היחסית של הפלטפורמה והשימוש בסטנדרט ההנפקות הטוקנים המוצלח שפיתחה הנקרא  ERC 20.

אז נכון שאיתריום לא המציאה את הגלגל בכל הנוגע להנפקות טוקנים אבל אפשר בהחלט לומר שהיא גרמה לו להתחיל להסתובב.

יש שיאמרו שלמרות אין ספור ה Use cases של איתריום והפוטנציאל העצום של הרשת בשלל תחומים, ה ERC 20 וטירוף ההנפקות שהגיע איתו, הוא זה שהביא את איתריום למעמדה הרם בעולם הקריפטו בזמנו והוא זה שהיווה את הטריגר לעליית מחירו של האיתר מ 8$ ל 1400$ בתוך כמה חודשים במהלך שנת 2017.

אפליקצית ה - DAO - Decentralized Autonomous Organization

אחד מהחידושים העיקריים שהוצגו על גבי איתריום הן אפלקיציות DAO או בשמם המלא Decentralized Autonomous Organizations.
אפליקציית DAO הינה אפליקציה המורכבת מחוזה אחד או יותר, אשר פועלת באופן שקוף ואוטונומי לחלוטין, ללא התערבות כלשהיא או מגע אדם, כולל של יוצריה המקוריים של האפליקציה.

מהרגע שתמומן, תבנה ותצא לפעול ברשת, אפליקציית DAO תישאר “חיה” כל עוד היא תצליח לכסות את הוצאות הקיום שלה (תשלום עמלות על פעילות החוזים שהיא מפעילה ברשת) וכל עוד הינה מספקת שירות נדרש ומועיל ללקוחותיה.
מדובר בסוג של אפליקציות שהעולם עוד לא ראה.
מרגע שחרורה לחופשי, האפליקציה הופכת להיות יישות עצמאית הנפרדת לחלוטין מיוצריה ואשר תמשיך לפעול ברשת לנצח כל עוד היא מסוגלת להחזיר את עצמה והדרך היחידה להפסיק אותה מלפעול היא על ידי “החלטה” של האפליקציה עצמה תחת קיומם של תנאים מוגדרים מראש.
למרות הפוטנציאל העצום של אפליצקיות ה DAO ההכרות של קהילת האיתריום עם אפליקציה מסוג זה קשורה דווקא לאירוע הטראומתי ביותר בתולדותיה של הפלטפורמה ולמה שהוביל בסופו של דבר לפיצול ברשת ויצירתו של המטבע Ethereum Classic.

יצירתו של הדאו

במאי 2016, מספר חברי מפתח מקהילת איתריום הודיעו על הקמתו של ארגון אשר נשא את השם המחייב והממותג היטב “The DAO”.
הדאו אמור היה לתפקד כמעין קרן השקעות בתחום הקריפטו ונבנה כחוזה חכם על גבי הבלוקצ’יין של איתריום. על כתיבת הקוד של הדאו היו אחראיים צוות הפיתוח של סטארט-אפ הבלוקצ’ייןSlock.IT.

בזמן יצירתו של הדאו, מי שרצה להצטרף “ולהשקיע בקרן” היה צריך לשלוח אית’ר לכתובת ייעודית ובתמורה קיבל טוקנים של הדאו (ביחס של 1 אית’ר ל 100 טוקנים).
ההשתתפות בדאו הייתה מוצלחת באופן חסר תקדים ובסך הכל נשלחו לכתובת הדאו מטבעות אית’ר בשווי של כ 150 מיליון דולר, מה שהפך את הדאו בזמנו לגיוס ההמונים הגדול ביותר שידעה ההיסטוריה.

במהלך תקופת הגיוס כאשר מחירו של האית’ר נגע ב 20$ שווי ההשקעה בדאו הגיע לסכום מדהים של 250 מיליון דולר. (היום זה היה שווה כמה עשרות מיליארדים טובים…)

במהותו, הדאו היה מורכב ממערכת סבוכה של חוזים חכמים אשר היו אמורים לאפשר ליחידים או חברות לקיים על גביהם הצעות למימון וגיוס כספים להשקעות שונות בתחום.
מחזיקי הטוקנים של הדאו היו אז אמורים להצביע ולתת את החלטתם לגבי כל הצעה. במידה והצעה קיבלה היענות של מעל 20%, הכספים המבוקשים היו מועברים לכתובת הארנק של הגוף המציע.
השקתו של הדאו עברה באופן חלק והצעות החלו לזרום על גבי החוזים החכמים. אך כבר אז מספר חברי קהילה העלו טענות בנוגע לבעיות אבטחה על גבי הדאו ואף עלתה הצעה לעצור את הפעילות עד שנושאים אלו יחקרו לעומק. בפועל דבר לא קרה.

הפריצה

ב 18 ליוני 2016, ביום שבת שגרתי לכאורה, החלו מספר חברים בקהילת האיתריום לשים לב שמשהו מוזר קורה. כספים החלו להימשך במהירות מהדאו וכמות האיתר בחוזה החכם הלכה וירדה.
כ 3.6 מיליון אית’ר בשווי של 70 מיליון דולר נמשכו מהדאו בתוך מספר שעות.

הפורץ המתוחכם הצליח למצוא פרצה בפונקציית ה Splitting של הדאו, זו שהייתה אחראית למשיכה הכספים מהחוזה החכם, וביצע משיכות חוזרות ונשנות של אותם טוקנים מהחוזה.

 

התגובות ברשת לא איחרו לבוא – פריצת הדאו הגדולה

הפרצה אפשרה לפורץ לבקש את משיכתם של האית’ר בחוזה מספר פעמים עוד לפני שהספיק החוזה לעדכן את יתרת האית’ר הפנימית שלו. יוצרי הדאו, ברשלנות מדהימה, טעו פעמיים בעת כתיבת הקוד.
ראשית הם לא לקחו בחשבון את האפשרות של קריאה חוזרת לפונקציה שוב ושוב מתוך החוזה החכם ושנית, הקוד נכתב כך שקודם כל האיתר בחוזה היה נשלח לכתובת המבקש ורק לאחר מכן התעדכנה היתרה על גבי החוזה עצמו.
האמת היא שהאחראי לריקונו של הדאו יכל היה להמשיך ולמשוך עוד ועוד איתר אם רק היה רוצה בכך, אך בשלב מסוים עצר מיוזמתו. כנראה ש 70 מיליון דולר הרגישו לו בסדר בארנק.

תגובת הקהילה והפיצול. הופעתו של Ethereum Classic

קהילת האיתריום התעשתה במהירות יחסית והציעה מספר רב של פתרונות לסגירת הפרצה בקוד.
בינתיים, בזמן שבו החדשות על הפריצה עשו את דרכן למאות אלפי מחזיקי האיתריום ברחבי בעולם, מחירו של האית’ר צלל ביותר מ 60% בתוך פחות משעה לפני שהתאושש מעט בחזרה.

אבל רגע! לא הכל אבוד.
כחלק מההגדרות של הדאו, משתמש אשר מושך כספים מהחוזה יכול לעשות בהם שימוש רק לאחר תקופת המתנה של 28 ימים. כך גם היה גורלו של גנב הדאו שלנו שהיה חייב להמתין כמו כולם לפני שיוכל לפרוש לחיי נוחות בבהמאס.

בזמן זה החלו דיונים והצעות בקרב הקהילה כיצד להתמודד עם הפריצה. במהרה הטונים עלו והדעות נחלקו.
הצעה אחת שצברה תאוצה במהירות הייתה קיומו של Hard Fork אשר מטרתו היחידה הייתה להחזיר את הגלגל לאחור ולפצל את הרשת מהזמן שלפני הפריצה, כך שכל מחזיקי הדאו יקבלו את יתרתם המקורית והגניבה, כאילו שלא קרתה מעולם.

 

אל מול הצעה זו קמו מתנגדים רבים שראו בהתערבות וביטול העסקאות על גבי הבלוקצ’יין כהפרת אמון ופגיעה במהימנותו של הבלוקצ’יין כרשם עסקאות אשר לא ניתן להתערבות או לשינוי. זה מה שהבטיחו להם בכך אופן.
מבחינת מתנגדי הפורק Code Is Law . למרות כל הצער ועוגמת הנפש שנגרמו מהגניבה, שינוי הנתונים בבלוקצ’יין באופן רטרואקטיבי תפגע באופן אנוש באמון ברשת ובאימיוטביליות (Immutability) של הבלוקצ’יין. לטענתם, שינוי שכזה יכול במהרה להפוך למדרון חלקלק בו בכל פעם שקורה משהו לא רצוי על גבי הרשת יהיה אפשר פשוט לעשות Undo ולהמשיך כאילו לא קרה דבר. הם טענו שבסופו של דבר, איך שלא יסובבו את זה, מהלך שכזה הוא לא אחר מאשר Bailout . סאטושי מתהפך בקברו.
מנגד, תומכי הפורק טענו שבשום אופן אסור לתת לפורץ לצאת נקי עם השלל האדיר שגנב ושיש לעשות הכל כדי להחזיר את הכספים ובנוסף גם בכדי להרתיע גנבים פוטנציאליים בעתיד. לטענתם, למרות שהקוד הוא אכן החוק, ישנם מקרים חריגים בהן צריך להפר את הכללים ולכופף את החוקים לטובת הכלל. בנוסף, פתרון פנימי בתוך רשת האיתריום יכול להרגיע את הרשויות ולמנוע התערבות חיצונית ולא רצויה.
בסופו של דבר נערכה הצבעה בקרב חברי הקהילה ו כ 89% מהמצביעים בחרו “בדרך הקלה” של שחזור הכספים וביצוע ההארד-פורק.
ב 20 ליולי 2016 הפיצול ברשת התבצע ובבלוק מספר 1920000 נולד מטבע חדש – .Ethereum Classic או בקיצור ETC.

פריצת הדאו והפיצול בין ETH ו ETC היו רגעים מכריעים בתולדותיה של הרשת הצעירה ולמרות שברור ש ETH עם היד העליונה, תומכי ETC מאמינים כי דרכם היא הנכונה והראויה ושהכניעה של ETH ללחצי הקהילה להשבת הכספים היא זו שתכניע לבסוף את הרשת כולה.

העתיד של הרשת – איתריום 2.0

איתריום 2 הוא הדור הבא של איתריום והוא אחד מהשדרוגים הארכיטקטורים המשמעותיים ביותר שעברה הרשת מאז היווצרה. מטרת השדרוג היא להגדיל את מהירות הרשת, את הקיבולת שלה ואת יעילותה. בעיות משמעותיות אלו  הטרידו רבים בשנים 2020-2021 כאשר הרשת הפכה לא פעם ליקרה ואיטית מידי, בטח בשביל רשת שמתיימרת להתחרות בשירותים פיננסיים ריכוזיים בינלאומיים ואף להחליפם.
בעת המעבר לאיתריום 2, הרשת תעבור משיטת כרייה מסוג Proof of work לשיטת קונצנזוס בשם Proof of stake בה הרשת מאובטחת ע”י Validators (מאמתים) שמאשרים את העסקאות ברשת ומכניסים אותן לבלוקים ברשת. כל אדם בעל ידע טכני בסיסי יכול להיות מאמת ברשת בתנאי שהוא מפעיל תוכנה יעודית על גבי המחשב שלו ומחזיק יתרה של 32 איתר. בשיטה החדשה, כל מאמת יתוגמל על פעילותו ברשת באמצעות קבלת מטבעות איתר חדשים, אך כדי לוודא שלא יתרשל בתפקידו הוא גם נמצא בסיכון של Slashing (אובדן חלק מ 32 האיתריום שהוא מחזיק) במידה ויאשר פעולה לא חוקית ברשת.
המעבר ל Proof of stake מוריד משמעותית את צריכת האנרגיה של הרשת כולה ומאפשר לה לעבד בו-זמנית מספר גבוה יותר של עסקאות כמו גם להיות עמידה יותר בפני התקפות חיצוניות.

 

המעבר ל Proof of stake מגיע לאחר שנים של דיונים פנימיים בצוות הפיתוח של הרשת ומבוצע במספר שלבים מתכוננים ומתוזמנים שהחלו בשנת 2020.

במה שכונה שלב 0, בשנת 2020 עלתה לאויר רשת ה Beacon של איתריום (רשת ה Proof of stake החדשה). המטרה העיקרית של שלב זה היתה ליצור את הרשת ולבנות את המנגנון של רישום ה Validators שיאשרו את הבלוקים ברשת החדשה.

בשלב הבא, שלב 1, הוטעמו על גבי ה Beacon Chain ה – Shard Chains. אלו הן 64 שרשראות בלוקים חדשות

ברשת האיתריום שיכולות לעבד במקביל עסקאות ברשת, מה שיגדיל משמעותית את יכולת החישוב של הרשת ואת כמות העסקאות שהרשת יכולה לעבד.

שלב 1.5 הוא החלק שבין שלב 1 לשלב 2. המטרה העיקרית בשלב זה היא למזג בין איתריום 1.0 לאיתריום 2.0.
המיזוג (The Merge) בין שני הרשתות יכולל את צירופה של איתריום ל Beacon Chain והפיכתה למעשה של הרשת הראשית (Mainnet) לאחת מתוך 64 הבלוקצ’יין שהוטמעו בשלב 1 (The Docking).

לאחר המיזוג, יחל שלב 2 בו יופעלו החוזים החכמים על גבי הרשת ביכולת פעולה הדדית מלאה (Interoperability) ויוכלו לפעול ולחלוק מידע על פני כל השרשראות החדשות ולמעשה כל אחת מ 64 השרשאות החדשות תהפוך למעין Mainnet בעצמה.

היתרון המשמעותי ביותר באיתריום 2.0 הוא הגדלת קיבולת הרשת. לאחר המיזוג, רשת האיתריום תוכל לעבד כ 10,000 עסקאות בשניה. שינוי דיי משמעותי לעומת 15-30 עסקאות בשניה במצבה המקורי. אך מהירות וקיבולת הן לא הדבר החשוב ביותר ברשת מבוזרת בסדרי הגודל של איתריום. עם השקתה, לאיתריום 2.0 צפויים להיות יותר מ -18,000 צמתים מאמתים (Nodes), מה שכפי הנראה הופך אותה לרשת בעלת האבטחה הטובה ביותר בין כל פרוטוקולי הבלוקצ’יין בעולם.

להמשך קריאה ועיון נוסף על אית'ריום הכנסו לדף הבית של הפרויקט:  

יש לכם שאלה?

כניסה לחשבון

רוצה ללמוד לסחור ולהשקיע במטבעות דיגיטליים?

רק 490
לזמן מוגבל

ימים
שעות
דקות
המבצע הסתיים, תודה ל 103 סטודנטים החדשים שהספיקו לרכוש את הקורס במחיר מבצע. בהצלחה לכולם נמשיך להפתיעה אתכם בהמשך

במקום 1,290 ש"ח

דילוג לתוכן