בדרך ל Surge עוצרים בשנחאי
“שדרוג שנחאי” הידוע גם בשם “מזלג שנחאי” (Shanghai fork) הוא העדכון הקרוב ביותר לקוד של רשת האיתריום.
במקור, על פי מפת הדרכים השאפתנית של איתריום, השלב הבא בפיתוח אמור היה להיות ה “Surge”.
זה השלב שבו מהירות העסקאות של איתריום צפויה לזנק לכ – 100,000 עסקאות לשניה באמצעות יישום טכנולוגיות ה ZK-SNARKs וה- Rollups.
אבל, עוד לפני השינוי שצפוי להפוך את איתריום לאחת מרשתות הבלוקצ’יין המהירות ביותר בעולם, יש למפתחים של איתריום עוד עצירה קטנה בדרך.
"שדרוג שנחאי"
בשדרוג שנחאי המפתחים צפויים ליישם מספר הצעות שיפור לפרוטוקול הידועות בשם EIP (Ethereum Improvement Proposal) כאשר המשמעותית ביותר מהן היא הצעה EIP-4895.
יישום EIP-4895 יאפשר למפקידי האיתריום ברשת ה Beacon למשוך את כספם בחזרה מהפרוטוקול אחרי יותר משנתיים של המתנה.
נזכיר, רשת ה Beacon שהתמזגה עם הרשת הראשית של איתריום במיזוג של הרשת בשנה שעברה, עלתה לאויר בדצמבר 2020 ואפשרה למחזיקי איתריום להפקיד את המטבעות שלהם ברשת ולהפוך ל-Validators (צמתים מאמתים ברשת) תמורת תשואה שנתית של כ 6%, בתנאי שיפקידו לפחות 32 מטבעות. אבל, מאז ועד היום ההפקדה לרשת ה Beacon הייתה חד-צדדית ולא היה ניתן למשוך את המטבעות בחזרה. שדרוג שנחאי הולך לשנות את זה.
המפקידים הראשונים היו מן הסתם מה שמוגדר “כידיים חזקות” שהאמינו במיוחד בעתידה של הרשת ולקחו סיכון מחושב של תשואה תמורת נזילות.
אבל בכל זאת חשוב לציין שבמועד ההפקדה הראשוני, בו גם הופקדו חלק גדול של המטבעות, מחירו של האיתר עמד רק על כ 500$ למטבע.
מאז הספיק לבקר בשער של כמעט פי 10 וגם היום אחרי 65% ירידה מהשיא, אותם מפקידים ראשונים עדיין מורווחים יותר מפי 3 על ההשקעה המקורית שלהם במונחי פיאט.
החשש העיקרי אם כן הוא ששדרוג שנחאי צפוי ליצור עודף היצע משמעותי. מה שעשוי לגרום למחירו של האיתריום לצלול בחדות. הכמות האדירה של המטבעות הנעולים שעומדת נכון להיום על יותר מ 16 מיליון מטבעות (13.5% מתוך הרשת כולה) לא ממש עוזר להוריד את מפלס החרדה.
עודף היצע?
אז, האם באמת שדרוג שנחאי צפוי לגרום לעודף ההיצע הצפוי ולירידה משמעותית במחירו של האיתריום?
בהחלט ייתכן שכן. אבל הנה 4 סיבות אפשריות שדווקא ממש לא:
ראשית בצד המוכרים, אם נסתכל על מצב המפקידים לרשת ה Beacon לאורך הזמן, נגלה שמלבד אותם מפקידים ראשונים, חלק גדול מהמחזיקים נמצאים דווקא בהפסד. ליתר דיוק רק 31% מהמפקידים נמצאים ברווח.
כמו שהרגע ציינו, אותם מחזיקים הם ,סביר להניח, משקיעים לטווח ארוך עם אורך רוח וסיבולת גבוהה ולכן פחות מהווים סיכון למחיר.
כך או כך נראה שפחות סביר שאף אחת מהקבוצות השונות תבחר לממש את אחזקותיה (בין אם ברווח או בהפסד) ולמכור דווקא בעיצומו של שוקי דובי.
שנית, קצב שחרור המטבעות.
גם לאחר הטעמת EIP-4895 לא כל המטבעות יהיו ניתנים למשיכה בבת-אחת. רחוק מזה.
על פי ההצעה, המטבעות ברשת ה Beacon ישוחררו בהדרגה. מתוך יותר מ 16 מיליון מטבעות איתריום שנעולים בחוזה החכם, עד לכ 40,000 מטבעות יוכלו להמשך בכל יום. מה שצפוי למתן את עודף ההיצע ולפרוש אותו, גם במקרה קיצון, על פני יותר משנה.
שלישית, מאז המיזוג ועוד לפני כן בעת יישום הצעה EIP-1559 שאחראית על שריפת חלק מהעמלות ברשת, איתריום הפכה למעשה לרשת דיפלציונית. כלומר רשת שבה כמות המטבעות במחזור דווקא הולכת ויורדת ככל שהזמן חולף (כפונקציה לרמת הפעילות ברשת).
המיזוג לבדו הוריד את קצב האינפלציה השנתי של איתריום ביותר מ 90% אבל בשילוב עם שריפת העמלות, כמו שאפשר לראות בגרף הבא, מרבית הזמן שריפת המטבעות גורמת להיצע שלילי.
לכן, גם עודף היצע, אם יהיה, צפוי להיות מאוזן על ידי היצע מטבעות כולל שהולך ופוחת.
ולבסוף, צריך לחשוב על כל הסיפור הזה גם מצד הביקוש.
בהחלט ייתכן שמשקיעים רבים, ודווקא הגדולים שבינהם, נמנעו עד כה מלהפקיד את מטבעות האיתריום שלהם ולהפוך ל Validators בדיוק בגלל אותה בעיית נזילות.
מאוד סביר שדווקא ההטמעה של האפשרות למשוך את המטבעות בכל זמן היא זו שתגדיל את הביקוש להפקדות חדשות ברשת.
רבים בשוק רואים את האיתריום כמטבע החדשני והמוביל (לצד או אל מול הביטקוין) ומתיחסים אליו כהשקעה לטווח ארוך. לא קשה אם כך להבין למה החזקה של המטבע בנוסף לתשואה שנתית נדיבה, תמשוך לא מעט משקיעים חדשים שעד כה ישבו על הגדר.
מה עוד קורה בשנחאי (ומתי)?
בנוסף ל EIP-4895 שמושכת את כל תשומת הלב ישנן עוד כמה הצעות שצפויות להיות מיושמות בעדכון הבא והן:
- EIP-3860: הצעה זו צפויה להגביל את גודל ה Initcode עד ל 49,152 בייט וליישם עלות של 2 יחידות גז לכל 32-בייט נוספים.
- EIP-3885: שיפור בסביבת ה EVM שתאפשר להקטין את גודל החוזים החכמים ולבצע אופטימיזציה של הקוד.
- EIP-3651: הצעה שצפויה להוזיל את עלות בניית בלוק חדש ברשת ולמנוע תשלום על עסקאות מורכבות שנכשלות בביצוע.
על פי לוח הזמנים הנוכחי, “שדרוג שנחאי” צפוי להתבצע מתישהוא בחודש הבא.
כעת הסיכון המרכזי הוא שתהליך שינוי הקוד יעבור בצורה חלקה. למרות נסיונות העבר המוצלחים, שינוי קוד של רשת בלוקצ’יין גדולה כמו איתריום תוך כדי תנועה הוא תמיד מבצע מורכב ומסובך.
מעבר לכך, ובתנאי שהכל יעבור חלק, השדרוג צפוי לשנות לטובה את הדרך שבה המשקיעים יתייחסו ויתנהלו מול הרשת של איתריום והוא צפוי להפוך את ה Staking ברשת ליותר זמין ונח לשימוש.
סוחרים שרוצים לנצל את האירוע ולתפוס הזדמנויות לטווח קצר סביר להניח שיהנו מהתנודתיות שתהיה סביב השדרוג אך לדעתי, משקיעים לטווח ארוך צריכים לראות אותו לחלוטין כאירוע חיובי.