הרגולציה כבר כאן
אחרי שנים של התעלמות כמעט מוחלטת מהתחום נראה שלאחרונה הרגולטרים בישראל התעוררו והחלו לפרסם שלל תקנות בתחום המטבעות הדיגיטליים.
בשבוע שעבר זה היה תורו של בנק ישראל שפרסם מסמך “עקרונות לשימוש במטבעות יציבים” והיום הגיעה תורה של הבורסה לניירות ערך שפרסמה מסמך עם השם הקליט: “הסדרת תחומי הפעילות המותרים לחש”ב במטבעות וירטואליים”.
במסמך נכתב שהבורסה ערה לכך שבשנה האחרונה שוק המטבעות הווירטואליים עבר תהפוכות רבות ושהם עדים ליותר ויותר גופים מפוקחים שנכנסים לתחום. לדבריהם, התהפוכות הללו מצריכות הסדרה של הפעילות ושבשנים האחרונות חל גידול בקצב התפתחות שוק המטבעות הווירטואליים ובהיקפי הפעילות של לקוחות במטבעות הדיגיטליים. עוד נכתב שהם רואים שיותר ויותר לקוחות מבקשים להעביר כספים שמקורם בפעילות זו אל חשבונותיהם בבנקים, או להעביר כספים מחשבונותיהם לצורך פעילות במטבעות וירטואליים.
המסמך שפורסם היום מגיע בתגובה לפנייה של איגוד הברוקרים בבורסה בתל-אביב מחודש נובמבר האחרון שביקש לפעול לתיקון החלק הראשון בתקנון הבורסה, כך שבין תחומי הפעילות המותרים לחש”ב יכלל גם תחום הפעילות של מסחר במטבעות וירטואליים. (אומרים דיגיטליים אבל לא משנה)
אז מה זה חש”ב אתם שואלים?
אז גם אני שאלתי ומסתבר שחש”ב הוא חבר בורסה שאינו בנק. או במילים אחרות ברוקר.
דוגמא לכמה ברוקרים כאלו בישראל הם: בתי ההשקעות פסגות, מיטב ואייביאיי (IBI).
בפנייתו לבורסה, הגדיל לעשות איגוד הברוקרים וכבר הציע על הדרך מתווה שבו תבוצע הפעילות הרצויה.
המתווה, שכפי הנראה אותו בחרה הבורסה לאמץ הוא מתווה בשם “הגן הסגור” (כבר עושה חשק נכון?) בו לקוחות יוכלו להפקיד את כספי הפיאט שלהם המיועדים להשקעה במטבעות וירטואליים, ולמשוך כספים שמקורם במטבעות וירטואליים באמצעות הברוקר אך ורק בתנאי שהברוקר יתקשר קודם לכן עם שני גורמים:
הראשון הוא גוף בעל רשיון לשירותי מסחר במטבעות וירטואליים. הוא “ספק שירותי המסחר”.
והשני הוא בעל רישיון למתן שירותי משמורת במטבעות וירטואליים. או בקיצור “המשמורן”.
ע”פ הבורסה פעולת רכישת המטבעות תתבצע באופן הבא:
ראשית, הלקוח יחוייב לאשר כי הברוקר הציג בפניו בכתב את הסיכונים הגלומים בפעילות זו, וכי הוא מעוניין לפעול במטבעות וירטואליים על אף הסיכונים הכרוכים בפעילות זו.
לאחר מכן. על הלקוח להפקיד כספי פיאט בחשבון הברוקר. משם הברוקר יעביר את הכספים לחשבונו אצל ספק שירותי המסחר ועם קבלת הוראת רכישה של המטבעות מהלקוח, תבוצע הרכישה באמצעות הכסף המופקד, ותירשם בחשבון הלקוח אצל הברוקר.
כאשר הלקוח יבקש למכור את המטבעות הדיגיטליים תתבצע הפעולה ההפוכה.
כמו שאפשר להבין, (וגם נכתב במסמך במפורש) יהיה ניתן למכור מטבעות דיגיטליים אצל הברוקר דרך ספק שירותי המסחר רק במידה והם נרכשו אצלו קודם לכן. כלומר, מטבעות שנרכשו בדרך אחרת לא יוכלו להמכר דרך הברוקר או להיות מועברים לחשבון הבנק של הלקוח.
אז למי שחשב שזו יכולה דרך חדשה להתגבר על הקשיים שמערימים הבנקים… זה לא.
ניו-יורק ניו-יורק
בעת גיבוש המתווה על ידי הבורסה נכתב שהממונה על שוק ההון מסתכל על הרגולציה של מדינת ניו יורק כסטנדרט לרגולציה מתקדמת (Best Practice) בתחום בהשוואה למודלים האחרים הקיימים במערב ובהתאם הוא גם החליט במידה רבה לאמץ בנוהל הרישוי את הכללים החלים במדינת ניו יורק.
אגב, למקרה שלא ידעתם, הכללים של מדינת ניו-יורק בנוגע למטבעות דיגיטליים הם מהנוקשים והמחמירים ביותר בעולם.
לסיום, בשלב הנוכחי, מצויין במסמך שהברוקרים יהיו רשאים להציע את השירותים שלהם במטבעות ביטקוין ואיתריום בלבד ושגופי המשמורן יהיו אך ורק גופים שהתאגדו בישראל וקיבלו רשיון מתאים לכך או כאלו שעוסקים בתחום עם רשיון של מדינת ניו-יורק.
ההמלצה שלי: לא לגעת
אז מה היה לנו?
במסמך שבעיני לא שווה את הדיו הדיגיטלי שעליו הוא מודפס גילינו היום שהבורסה הנדיבה מאפשרת לברוקרים להציע לכם לרכוש דרכם מטבעות דיגיטליים. השירות המוצע יהיה אך ורק בצד הרכישה ואם יש לכם מטבעות דיגיטליים ממקור אחר, הם לא כלולים בעסקה.
במסמך לא נכתב, אבל אפשר לשער, שהשירות יגיע עם עמלות קנייה ומכירה לא פרופרציונאליות ואני מוכן להתערב שתתבקשו גם לשלם דמי ניהול רבעוניים.
אם הגעתם עד לחלק הזה בכתבה וזה עדיין לא ברור, אני מפציר בכם, אל תשתמשו בשירות הזה לעולם.
הוא אנטי-קריפטו והוא כנראה יהיה הרבה יותר יקר ממה שהוא צריך באמת להיות.
ומכיוון שגם ככה לא יהיה ניתן למכור מטבעות דיגיטליים שלא נרכשו דרך הברוקר מלכתחילה השירות הזה גם לא מציע אף בשורה אמיתית. יש בשוק כבר אפשרויות דומות.
יש כאלו שיגידו שאני סתם מתלונן ושמהלכים כאלה הם דווקא חיוביים לתחום ושהם יגדילו את האימוץ, העניין והשימוש במטבעות דיגיטליים, אבל אני ממש לא חושב כך.
אם אתם מעוניינים לרכוש מטבעות דיגיטליים, עכשיו או בעתיד, אני מציע שתשקיעו את המאמץ המינימלי הנדרש ותלמדו איך לפתוח בעצמכם ארנק דיגיטלי ותרכשו מטבעות ישירות אליו. יש אינספור מדריכים חינמיים, גם באתר הזה, קורסים בתשלום או סרטונים ביו-טיוב.
זה באמת לא מסובך ולגמרי שווה את המאמץ.
בשנים האחרונות, הרגולטור והמערכת הפיננסית נועצים את שיניהם בתחום המטבעות הדיגיטליים, ואתם יכולים להיות בטוחים שזה לא מהסיבות הנכונות, לפחות לא לנו כמחזיקים או משקיעים.
אז איך ההוא אמר פעם? “שלא יעבדו עליכם”.
תגובה אחת
שמירת מטבעות (btc) מחוץ לבורסה בארנק דיגיטלי קר זה הכרחי.
מהיכן לרכוש את מטבעות כדי שיהיה יותר רלוונטי לממש רווחים?